Τέσσερις προτάσεις καταθέτουν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Θεσσαλονίκης, δια της νομικής συμβούλου τους, Άννας Ευθυμίου, ώστε να συνεχιστεί το έργο του μετρό.


Οι εργαζόμενοι προτείνουν τα εξής:

1. Τη διαμόρφωση ενός νέου και επικαιροποιημένου  χρονοδιαγράμματος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι αρμόδιος για τη διαμόρφωση αυτού του χρονοδιαγράμματος: η Αττικό Μετρό και επί αυτού η ανάδοχος Κοινοπραξία να ζητήσει προβλέψεις για λύσεις νέων προβλημάτων ή η Κοινοπραξία και επί αυτού η Αττικό Μετρό να επέμβει σε σημεία που γνωρίζει πως υπάρχουν ζητήματα;
2. Μέχρι την εξεύρεση τελικής λύσης, με την παραδοχή της βεβαιότητας ότι το έργο θα συνεχισθεί, να υπογραφεί η δεύτερη Συμπληρωματική Σύμβαση, ώστε στο μεσοδιάστημα να εκτελούνται αρχαιολογικές εργασίες.
3. Παράλληλα να δοθούν πιστώσεις από τα απρόβλεπτα του έργου, ώστε να επανεκκινηθούν οι μετροπόντικες.
4. Ο ΥΠΟΜΕΔΙ μαζί με τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου, να έχουν μια εκτενή συνεργασία με τόσο την Αττικό Μετρό όσο και την Κοινοπραξία, όπου όλα τα παραπάνω ζητήματα θα αντιμετωπίζονται επί τόπου.

Όπως δήλωσε η κ. Ευθυμίου «αυτήν την στιγμή όλο το έργο είναι στον αέρα. Οι συνέπειες τόσο οι οικονομικές τόσο και οι κοινωνικές είναι τεράστιες και αντανακλούν σε όλη την πόλη μας. Τα αιώνια θύματα είναι οι συμπολίτες μου, οι Θεσσαλονικείς, που καλούνται στο τέλος να πληρώσουν το λογαριασμό. Αυτοί που καταστράφηκαν εντελώς είναι οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες των περιοχών όπου εκτελούνται τα έργα. Αυτοί που πετιούνται στο δρόμο είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους».

Δηλώνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι δέχοντα πως και η Αττικό Μετρό θέλει την επίλυση του ζητήματος και την εξέλιξη του έργου και η ανάδοχος Κοινοπραξία επιθυμεί να παραμείνει στο έργο.

Οι εργαζόμενοι τάσσονται κατά της επαναδημοπράτησης, εκφράζοντας φόβους ότι δεν είναι λύση, όπως και η προσωρινή διακοπή των εργασιών και ζητούν "λύση χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα" θεωρώντας ότι το συμφέρον της πόλης είναι "να μη σταματήσει ούτε για μια μέρα το έργο".