Συγκρούσεις μεταξύ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ σημειώθηκαν χθες στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας.


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι τζιχαντιστές υπέστησαν μια σημαντική ήττα, όταν ιρακινά στρατεύματα και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις τους εκδίωξαν από την πόλη Τικρίτ. Τώρα όμως αντεπιτίθενται, τόσο στο διυλιστήριο Μπάιτζι, όσο και στη δυτική επαρχία Άνμπαρ.

Πριν από μερικές ημέρες το Μπάιτζι έγινε στόχος επίθεσης από τους τζιχαντιστές. Οι μαχητές του Ι.Κ. αφού διαπέρασαν την περίμετρο ασφαλείας χάρη σε βομβιστές-καμικάζι κατέλαβαν διάφορες εγκαταστάσεις, όπως ένα σημείο διανομής και δεξαμενές.

Μια πηγή στην διοίκηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Σαλαχουντίν, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο, είπε ότι ένα τάγμα του ιρακινού στρατού μετέβη στις εγκαταστάσεις και πως οι τζιχαντιστές δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν σημαντικές υποδομές.

Αλλά υποστηρικτές του Ι.Κ. ανήρτησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αργά χθες φωτογραφίες που εικονίζουν τζιχαντιστές μέσα στο διυλιστήριο και λεζάντες όπως «οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν για να σαρώσουν ότι έχει απομείνει από το διυλιστήριο του Μπάιτζι». Η αυθεντικότητα των φωτογραφιών αυτών δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί.

Μιλώντας στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσιγκτον, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αμπάντι τόνισε πως οι τζιχαντιστές προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα μετά την ήττα τους στο Τικρίτ. «Νομίζω ότι προγραμμάτισαν (να συμπέσει με) την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, νομίζω ότι προσπαθούν να δείξουν πως παρά την υποστήριξη που δέχεται το Ιράκ, είναι εκεί και κάνουν ζημιά», ανέφερε.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Αμπάντι ανέφερε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις μάχες για την ανάκτηση του ελέγχου στο Μπάιτζι και στην Άνμπαρ, όπου το Ι.Κ. κατέλαβε μια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας Ραμάντι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη μιας νέας επιχείρησης για την ανακατάληψη της Άνμπαρ, αλλά έκτοτε έχασε έδαφος στην τεράστια επαρχία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο.
______________________________________________________________________________
Από ΑΜΠΕ, Reuters μέσω naftermporiki.gr