Η είδηση ότι η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεσμεύει τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των Δήμων ήταν η αιτία που... άναψε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.


Με κάθε τρόπο υπερασπίστηκαν την ενέργεια της κυβέρνησης οι σύμβουλοι της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου και Γ. Αβαρλής -αν και ο τελευταίος επέλεξε να την στηρίξει... τεχνοκρατικά, όπως είπε. Ο Ν. Σαμανίδης προσπάθησε να... πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, μιλώντας για "καταστροφολογία" και υποστήριξε πως δε φαίνεται από την ΠΝΠ ότι απαγορεύεται ο προγραμματισμός των δήμων. "Αν φέρει προβλήματα αυτή η Πράξη, θα την καταδικάσουμε. Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι", δήλωσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσίασε δυό πρόσωπα: Πρώτα τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης. Είπε πως πρέπει να στηριχθεί, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Λίγο αργότερα, όμως, έλεγε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον δήμαρχο Αθηναίων και πως είναι μαζί τους στην προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας...

Καλαφάτης: Η κυβέρνηση απέδειξε το αδιέξοδό της


Διευκρινίσεις, από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το πώς σκοπεύει να κινηθεί μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των Δήμων, ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.



Ο κ. Καλαφάτης στηλίτευσε το ότι, ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση που λάμβανε μέτρα με ΠΝΠ και, μέσα σε 100 μέρες διακυβέρνησης έχει, ήδη, υπογράψει δύο Πράξεις. «Αποδεικνύει, έτσι, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει», υπογράμμισε.

"Να διακόψουμε τη συνεδρίαση" πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γ. Κωνσταντινίδης. Παρόμοια ήταν η θέση και του επικεφαλής της παράταξης, Γ. Δελλή.

"Πράξη ντροπιαστικού περιεχομένου" τη χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος της "Πρωτοβουλίας", Χρ. Παπαστεργίου, πρώην πρόεδρος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο σύμβουλος των "Εντάξει" Εφραίμ Κυριζίδης, έκανε λόγο για "αίσχος"... "Τι να συζητήσουμε σήμερα; Για ποια έργα; Όλα είναι, πλέον, στον αέρα... Ποια πεζοδρόμια θα διορθώσουμε και με ποια χρήματα", αναρωτήθηκε;

"Σήμερα καταστρατηγείται η οικονομική αυτοτέλεια", είπε η Άννα Αγγελίδου, δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας. Για "ομολογία ήττας" μίλησε ο... ομόσταβλός της, Γ. Δημαρέλος. "Θα κάνετε δημοψήφισμα και γι αυτό, για να συνεισφέρουν τα διαθέσιμα των ταμείων τους και οι συνταξιούχοι", ρώτησε τους τρεις συμβούλους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ("Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη").

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, αναρωτιόταν με ποια χρήματα θα διαπραγματευθεί, αύριο, το ποσό που χρωστούν τα σχολεία της Θεσσαλονίκης στη ΔΕΠΑ...

Ακόμη ως αυτήν την ώρα, στη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετούνται για το θέμα.