Συνέχεια στην χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Helsingin Sanomat για μυστικό υπόμνημα του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας για Grexit, δίνουν σήμερα οι “Times” με δημοσίευμά τους που φέρει τον τίτλο “H EE συντάσσει μυστικά σχέδια για να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες της ευρωζώνης επεξεργάζονται μυστικά σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς προετοιμάζονται για την χρεοκοπία της χώρας τον επόμενο μήνα. 

Παραπέμπει δε στο σχετικό έγγραφο που καταρτίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, που συνδέεται στενά με την Γερμανία, και το οποίο αποκαλύπτει σχετικές διεργασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Το εν λόγω έγγραφο προειδοποιεί για “πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις την άνοιξη” εν μέσω προβλέψεων για χρεοκοπία της Ελλάδας τον επόμενο μήνα αν δεν υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση δόσης τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Τι έγραψαν οι Φιλανδοί

Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει σύντομα την Ευρωζώνη εάν δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Eurogroup για να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, αναφέρει η εφημερίδα Helsingin Sanomat επικαλούμενη μυστικό υπόμνημα του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας, σύμφωνα με το Reuters. 

Σύμφωνα με το υπόμνημα, το οποίο έχει ημερομηνία 27 Μαρτίου, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα πριν το τέλος του Ιουνίου. 

"Πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις" για την Ελλάδα ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο, σημειώνεται στο υπόμνημα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αυτές θα αφορούν αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση και δάνεια αν ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί, σημειώνεται. 

Το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.