Για κοινή αντίληψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μίλησε από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ.


Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε μια αποτίμηση του διημέρου των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στη Ρίγα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν καθ'όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ότι συνεχίζονται σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, καθώς και τις επόμενες ημέρες.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, αλλά τόνισε ότι απομένει πολύ δουλειά ακόμη σε επίπεδο τεχνικό. Η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών, όσο και ενδεχόμενες αλλαγές επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Ντάισελμπλουμ: Η λέξη Grexit δεν ακούστηκε στο Eurogroup

Σε σημερινό δημοσίευμα, εξάλλου, με δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, επισημαίνεται ότι η λέξη Grexit δεν ειπώθηκε στη Ρίγα, αλλά σημειώνεται ότι το Eurogroup γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξο για την διάσωση της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα ακόμη μπορεί και θέλει να σωθεί, αυξάνονται μέρα με τη μέρα. 

Επίσης την επόμενη μέρα από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών  στη Ρίγα της Λετονίας, ο Ντάισελμπλουμ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Βερολίνο: Φέρτε προτάσεις πριν το Eurogroup στις 11 Μαΐου

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της εγκαίρως, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαΐου, εξέφρασε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Γι' αυτό εργαζόμαστε εντατικά. Αλλά, θα πρέπει να κάνουμε σαφές για μία ακόμη φορά ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Γέγκερ.

«Περιμένουμε τις προτάσεις και περιμένουμε επί εβδομάδες. Είναι απογοητευτικό, αλλά είμαστε υπομονετικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της έγκαιρα, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.