Έτοιμος να συζητήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο νικητής των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κατά την ομιλία του αμέσως μετά την εκλογική του νίκη.


Όπως είπε, η επιστροφή θα γίνει στο πλαίσιο ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου Ερτζιάν.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η νίκη του δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά όλο τον κυπριακό λαό και τόνισε ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα πρέπει να αποτελείται από «δύο ίσα ιδρυτικά κράτη». 
Ακόμη έκανε σαφές ότι δεν θα συγκρουστεί με την Τουρκία και δήλωσε ότι ζητά από αυτή να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση με αμοιβαίο σεβασμό.

Τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνεχάρη τηλεφωνικά ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αισιοδοξεί για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη λύση του Κυπριακού, πάντοτε με την ενεργό εμπλοκή της Άγκυρας.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα», πρόσθεσε, «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη τις πραγματικές προθέσεις του Μουσταφά Ακιντζί».

Η νίκη του κεντροαριστερού πολιτικού στον δεύτερο γύρο των εκλογών χαρακτηρίστηκε θριαμβευτική, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 60,5% έναντι 39,5% του που συγκέντρωσε ο Ντερβίς Έρογλου

Ο απερχόμενος Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε έτοιμος, εάν και ο κ. Ακιντζί το ζητήσει, να τον συμβουλεύσει και για τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών και για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα.

Ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι κατά την πενταετή του θητεία οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό «ήρθαν στο σημείο της συνδιαλλαγής και αυτό είναι σημαντικό».