Ένταση επικρατεί από το πρωί στις Σκουριές, στις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματίσει από τη μία πλευρά μεταλλωρύχοι και από την άλλη πολίτες που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού.


Διαδηλωτές και μεταλλωρύχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι σε σημεία του δρόμου από τη Μεγάλη Παναγία μέχρι τη θέση «Χοντρό Δέντρο» και επιδόθηκαν σε ρίψεις αντικειμένων και σε «πετροπόλεμο» μεταξύ τους, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει κατ’ επανάληψη σε ρίψη δακρυγόνων.



Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων, καθοδηγούμενη από δύο άτομα με στολές παραλλαγής, αντιασφυξιογόνες μάσκες και στρατιωτικά σακίδια στην πλάτη, που ήταν οπλισμένα με σφενδόνες με τις οποίες εξακόντιζαν μεταλλικά σφαιρίδια, κινήθηκαν κατά ομάδας μεταλλωρύχων.

Η άλλη πλευρά απάντησε με πετροπόλεμο. Ήταν ντυμένοι με κίτρινα διακριτικά αδιάβροχα και φορούσαν πλαστικά προστατευτικά κράνη.

Πετάχτηκαν εκατέρωθεν φωτοβολίδες με πιστόλια - στιλό, όπως κάνουν οι χούλιγκαν στα γήπεδα.

Για, περίπου, πέντε λεπτά οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο δρόμο (η... μάχη διεξαγόταν σε ένα ύψωμα, με αμφιθεατρική θέα στο δρόμο) δεν αντιδρούσαν. Στη συνέχεια έκαναν χρήση χημικών.



Μέλη των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που είχαν μεταβεί το πρωί στη θέση «Χοντρό Δέντρο» μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, απωθήθηκαν από μεταλλωρύχους, εγκαταλείποντας και αυτοκίνητα με τα οποία είχαν μεταβεί στο σημείο, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η κ. Ιγγλέζη, οι μεταλλωρύχοι διέσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας και άρχισαν να πετούν ξύλα και πέτρες προς τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία έριχνε δακρυγόνα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές και για τη στάση της αστυνομίας. «Ήταν παραταγμένες επτά κλούβες εκεί και δε μπόρεσαν να σταματήσουν τριακόσιους μεταλλωρύχους», πρόσθεσε. Δεν είπε, πάντως, κάτι, για την ομάδα των κουκουλοφόρων.

Από την πλευρά τους οι μεταλλωρύχοι καταγγέλλουν ότι εκείνοι δέχθηκαν επίθεση. Κάνουν λόγο για "ξενόφερτους κουκουλοφόρους" που προκάλεσαν επεισόδια. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία Γιώργος Χατζής, οι εργαζόμενοι δέχθηκαν πέτρες από «αντιεξουσιαστές» και τραυματίστηκαν ελαφρά και τρεις μεταλλωρύχοι. Ούτε αυτοί, όμως, είπαν κάτι για το ότι απώθησαν διαδηλωτές και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν ακόμη και τα αυτοκίνητά τους. Οι τραυματισμένοι μεταλλωρύχοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και επέστρεψαν σπίτια τους μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αυτή την ώρα η κατάσταση παραμένει τεταμένη σε δύο σημεία, στις Σκουριές και στον κόμβο της Μ. Παναγίας με τους διαδηλωτές απέναντι και την αστυνομία ανάμεσά τους.

Οι φωτογραφίες και το video είναι από το http://politesaristoteli.blogspot.gr/, site που έχει ταχθεί υπέρ της εξόρυξης χρυσού.