"Oι Πράσινοι-Αληλεγγύη είναι υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και περιορισμού του αυξημένου κόστους ζωής που έχει
για τους νησιώτες η απουσία ολοκληρωμένων κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών".

Αυτό τόνισε ο συμπρόεδρος των Πράσινων -Αλληλεγγύη, πρώην ευρωβουλευτής και περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη, κοινή  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2015 στο Σύνταγμα αλλά και στην πορεία στην Βουλή για το θέμα  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που  σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επανεξετάζεται (όπως γίνονταν και από προηγούμενες κυβερνήσεις).

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι - όπως έχουν απαντήσει πολλές φορές εκπρόσωποι της Κομισιόν και όπως έχει εξηγήσει και ο ίδιος στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου είχε εκλεγεί -  το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν το θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις ή ελληνικοί κύκλοι που αγνοούν την νησιωτική πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Šemeta είχε επισημάνει σε απαντήσεις του ότι «εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση  του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» και ότι η ίδια η Κομισιόν δεν παίρνει θέση σε αυτό το θέμα.

Σχετικά με το επιχείρημα ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσια έσοδα αν αναδιοργάνωνε το φορολογικό σύστημα στην περιφέρεια και επανασχεδίαζε τη φορολογική πολιτική. Η εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ δεν θα επέφερε έσοδα περισσότερα από 70-90.000.000 Ευρώ, όταν τα διαφυγόντα έσοδα από μη είσπραξη ΦΠΑ σε όλη τη χώρα (και στα νησιά) ξεπερνάει το 30% (με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 12%).

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να μην μένουν οι φορείς σε μια άμυνα αλλά να προχωρήσουν από κοινού - το Περιφερειακό Συμβούλιο, η αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Αιγαίου - στην επεξεργασία μια πρότασης  που θα διεκδικήσει  ένα νέο φορολογικό μοντέλο.