Στα δικαστήρια θα δοθεί η νέα μάχη στον... πόλεμο που, κατά πως φαίνεται, έχει ανάψει μεταξύ συνδικαλιστών, με φόντο την ΕΛΒΟ.


Όλα άρχισαν όταν στελέχη του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, στράφηκαν κατά των ενεργειών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων(ΕΛΒΟ). Αναφερόμενα σε συνδικαλιστές του ΕΚΘ, σε προκήρυξή τους, υποστήριζαν τα εξής: 

"Συμφώνησαν και στήριξαν με κάθε τρόπο την παράδοση της επιχείρησης στον Μυτιληναίο. Χειραγώγησαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, συμβιβάστηκαν με τη συρρίκνωση και τις «εθελούσιες» απολύσεις. Στη φάση της κρίσης και της εκκαθάρισης, αναγόρευσαν τους εργαζόμενους και τις τυχόν αντιδράσεις τους σαν τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο.  Καλλιέργησαν το κλίμα «να βρεθεί μια λύση όποια κι αν είναι αυτή». Υπονόμευσαν κάθε πρόταση για δυναμικό και συντονισμένο αγώνα. Ανέστειλαν κάθε κινητοποιήση των εργαζομένων. Ανέλαβαν το ρόλο της πειθάρχησης των εργαζομένων και της καταστολής όποιας πραγματικά αγωνιστικής φωνής".

Αφορμή για την σκληρή κριτική ήταν η προκήρυξη απεργίας από το ΕΚΘ στην ΕΛΒΟ, τον Νοέμβριο του 2014.

Η διοίκηση του ΕΚΘ(ανήκει στον ευρύ χώρο του ΠΑΣΟΚ) δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Κατέθεσε μήνυση και η υπόθεση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Με σημερινή του ανακοίνωση, το ΜΕΤΑ, ζητά "από το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τον αγωνιστικό και ταξικό ρόλο του, να απομονώσει την συμβιβασμένη ηγεσία και να ανατρέψει τους συνδικαλιστικούς συσχετισμούς στην κατεύθυνση ενίσχυσης των αγωνιστικών  ριζοσπαστικών δυνάμεων", από τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ "να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να οργανώσουν τον δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα τους μέσα στο εργοστάσιο αλλά και έξω στους δρόμους και τις πλατείες", από το λαό της Θεσσαλονίκης "να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του" και από την κυβέρνηση "να  σταματήσει άμεσα την ειδική εκκαθάριση, να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, και να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα και την λειτουργία της ΕΛΒΟ".

Καλούν, δε, σε συγκέντρωση, την Τρίτη 21/4/2015 στις 10 το πρωί  στα Δικαστήρια.