Με τη δύσκολη φάση στην οποία εισήλθε η διαπραγμάτευση, ασχολούνται, στην πλειοψηφία, οι σημερινές (Πέμπτη 16 Απριλίου 2015) εφημερίδες στα πρώτα τους θέματα.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο κύμα μεταναστών από τη Συρία

"Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία, λόγω του πολέμου, αναμένεται τους θερινούς μήνες, καθώς θα ευνοούν και οι συνθήκες στις θαλάσσιες περιοχές", λέει η εφημερίδα και προσθέτει: "Την εκτίμηση αυτή μετέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Φατούρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Η κύρια πηγή μεταναστευτικού ή προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη ή προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς τη Βόρεια Ευρώπη είναι ο πόλεμος στη Συρία, όπως τόνισε ο κ. Φατούρος".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Το 43,4% των μισθών σε εισφορές και φόρους"


Η εφημερίδα γράφει ότι "το βαρύτερο φορτίο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σηκώνει ο Ελληνας εργαζόμενος ανάμεσα στις 34 χώρες-μέλη του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)".

ΕΘΝΟΣ: "Αγρια κόντρα με τους δανειστές στο παρά 5΄"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μια άγρια κόντρα μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης, με αφερητία τις απειλές για Crexit και τη σκληρή απάντηση με τις «κόκκινες γραμμές», βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα. Την ίδια ώρα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται διαπιστώνεται ρήγμα, με τους δανειστές να επιμένουν στις πιέσεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και στην αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συναγερμός από Αγιορείτη γέροντα"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Οι προφήτες μας προειδοποίησαν... Ερχεται όλεθρος»!!"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σύννεφα Grexit με την κυβέρνηση να... λιάζεται"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ξαφνική υποβάθμιση από S&P που βλέπει ύφεση 1,5% για φέτος, ενώ Βρυξέλλες, ΔΝΤ και Βερολίνο κυνικά υπολογίζουν το κόστος της χρεοκοπίας".

ΕΣΤΙΑ: "Θα βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέσα σε 80 ημέρες, η Κυβέρνησις του Σύριζα κατόρθωσε να επαναφέρει στο προσκήνιο το Grexit. Και μπορεί οι πολίτες να μην έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων καθιστούν το ενδεχόμενο να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης απολύτως υπαρκτό".

Η ΑΥΓΗ: "Ολική επαναφορά συμβάσεων - κατώτατου μισθού"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε συμφωνία για αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων που διαλύθηκαν στην πενταετία των Μνημονίων κατέληξαν -παρά τις διαφορές τους- εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις στην πρώτη συνάντηση που είχαν με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "«Λάθος η συνταγή»"

Η εφημερίδα υποστηρίζει "η εικοσάχρονη Ζοζεφίνε Βιτ ανέβηκε στο τραπέζι και πέταξε... χαρτοπόλεμο στον Μάριο Ντράγκι διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, φωνάζοντας «σταματήστε τη δικτατορία της ΕΚΤ»".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τελευταίες προειδοποιήσεις στην Αθήνα"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "καθώς οι ημέρες περνούν και δεν διαφαίνεται η προοπτική συμφωνίας με τους πιστωτές σύντομα, οι Ευρωπαίοι σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της ελληνική κυβέρνησης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αρχιφύλακας πουλούσε άδειες

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "ο εκτελών χρέη αρχιφύλακα στις φυλακές των Γρεβενών ζητούσε "φακελάκι" από έγκλειστους προκειμένου να μεσολαβήσει στην έγκριση του αιτήματος τους για χορήγηση ολιγοήμερης παραμονής εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Θηλιά» 23 δισ. ευρώ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ενώ οι σημερινές ενδείξεις προοιωνίζονται ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία στις 25 Απριλίου και πάμε για το επόμενο Eurogroup της 1ης Μαϊου, ας δούμε πως διαμορφώνονται οι υποχρεώσεις της χώρας. Από τώρα έως και το τέλος Αυγούστου οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς δανειστές ανέρχονται σε 23 δις ευρώ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαγειρέματα με «κοινωνικό διάλογο» στις πλάτες των εργαζομένων"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "βήμα το βήμα, με «όχημα» και το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», που διοργάνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και θα συνεχιστεί από Δευτέρα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η κυβέρνηση συνεχίζει «να ξηλώνει το πουλόβερ» ακόμα και των ελάχιστων που εξήγγειλε προεκλογικά για τους εργαζόμενους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Χειρόφρενο από τους δανειστές"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βάρυνε επικίνδυνα η ατμόσφαιρα χθες για τη χώρα, καθώς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ο διεθνής Τύπος επαναφέρει σενάρια χρεοκοπίας".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Ασφαλιστικό η μητέρα των μαχών"

Η εφημερίδα γράφει ότι "για την κυβέρνηση το να μην υποχρεωθεί να περικόψει κύριες ή επικουρικές συντάξεις αποτελεί την τελευταία «κόκκινη γραμμή», πίσω από την οποία δεν θέλει να βρεθεί σε καμία περίπτωση στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η οποία εξελίσσεται σε θρίλερ με πολλά και δύσκολα επεισόδια".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελπίδα: Σταμάτησαν την άνοια με φάρμακο

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι το κλειδί για να νικήσουμε την άνοια, αποκάλυψαν επιστήμονες, οι οποίοι σταμάτησαν τη νόσο με νέο φάρμακο σε ποντίκια! Οι αμερικάνοι επιστήμονες έδειξαν ότι αν εμποδίσουν συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτίθενται στον εγκέφαλο, τότε ίσως προλάβουν την άνοια. Τα ευρήματα αυτά είναι «εκπληκτικά» σύμφωνα με τους ερευνητές, διότι αντικρούουν τις ισχύουσες απόψεις για την αιτία και την αντιμετώπιση της νόσου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας κάνουν αισιόδοξους τους επιστήμονες ότι θα δημιουργηθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και ίσως ένα νέο φάρμακο, το ο οποίο θα καθυστερεί τη νόσο". 

ESPRESSO: Ντου στη μαύρη βίλα του Πρ. Μαυρίδη

"Διαρρήκτες άρπαξαν τη Μεγάλη Πέμπτη 70.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο κατηγορουμένου στην υπόθεση Siemens", γράφει η εφημερίδα. Και στο ρεπορτάζ, προσθέτει: "Μέσω ειδικής εφαρμογής που είχε στο κινητό τηλέφωνο του έβλεπε τους τρεις κουκουλοφόρους να του αδειάζουν το χρηματοκιβώτιο, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να κάνει το παραμικρό".

Kontranews: "Δημοψήφισμα τώρα αμέσως σε απάντηση στους εκβιαστές τοκογλύφους"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Την απάντηση αυτή δίνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στο μπαράζ των εκβιασμών που προέρχεται απ΄τους ξένους τοκογλύφους και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, που προαναγγέλλει θρασύτατα το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης και δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ευρώ από τη δόση των επτά δις".

Star Press: «Ροζ» Βίντεο με ποδοσφαιριστή της Super League

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, "ο διάσημος παίκτης της Super League απασχολεί και πάλι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλα τα φώτα παγκοσμίου έπεσαν πάνω του, όχι. όμως, για τα αθλητικά του προτερήματα, αλλά για τα πιο προσωπικά του προσόντα, που έβγαλε στη φόρα η φίλη της συντρόφου του! Ο λόγος για τον 23χρονο Αλαν Πουλίδο, που αγωνίζεται ως επιθετικός στον Λεβαδειακό και αποτελεί ενεργό μέλος στην Εθνική ομάδα του Μεξικού από πέρυσι".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ρήξη για τους μισθούς"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έως το τέλος Απριλίου η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, οι εργοδοτικοί φορείς προειδοποιούν ότι ρυθμίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα κλάδων της οικονομίας, που δοκιμάζονται από την πολυετή ύφεση, θα επιβαρύνουν τις συνθήκες λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με μία σχετικά απρόσμενη κίνηση, ο οίκος Standard&Poor's προχώρησε χθες στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο επίπεδο CCC από B- και παράλληλα αναθεώρησε σε αρνητική την προοπτική (outlook), προειδοποιώντας για πιθανή νέα υποβάθμιση".