Παρουσία πλήθους κόσμου για 11η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε χθες, την Κυριακή 19/4, η εκδήλωση “Η παράδοση στο ποτάμι” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα».


Πρόκειται για μια συνεργασία του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα με την Τοπική Κοινότητα Ανατολικού. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν αθλοπαιδιές (τσουβαλοδρομίες) και ιππικοί αγώνες, ενώ τα παιδικά χορευτικά Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού "Η Βαλμάδα", ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Κατοίκων Ν. Πολιτείας Ευόσμου - Τμήμα Νέων Κρητικών Χορών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρούδας "Μέγας Αλέξανδρος" παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

«Ο τόπος μας είναι συνδεδεμένος με τη λαϊκή μας παράδοση κι αυτό είναι ένα προνόμιο μοναδικό. Στηρίζουμε τις εκδηλώσεις των ανθρώπων που αγωνίζονται να την διατηρήσουν ζωντανή. Έθιμα με βαθιές ρίζες στην ιστορία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λαϊκή παράδοση είναι η ισχυρή γραμμή που μας ενώνει με το πολιτιστικό μας παρελθόν», δήλωσε ο Δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος.   

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αναβίωσε το 2005 και αποτελεί έθιμο προς τιμή του Αγίου Γεωργίου καθώς το πανηγύρι γινόταν επί πολλά χρόνια στο Ανατολικό μέχρι και την δεκαετία του ’70. Στόχος της αναβίωσης ήταν και είναι η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής που φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών και υδρόβιων φυτών. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης περιοχής μας είναι το παραποτάμιο δάσος της Λεύκας. Επίσης, το λιβάδι όπου γίνονται οι εκδηλώσεις φιλοξενεί ένα μικρό και χαριτωμένο ζωάκι, τον λαγόγυρο, είδος προστατευόμενο μόνο εδώ μπορεί να το συναντήσει κανείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.