Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων "δίπλα στο κύμα",  καταγγέλλει ο δήμος Θερμαϊκού. 


Βάσει της ΚΥΑ, η οποία υπογράφηκε στις 7 Απριλίου 2015, παραχωρείται στους δήμους το δικαίωμα να μεταβιβάζουν προς χρήση τους αιγιαλούς έναντι ενοικίου, αλλά απαγορεύεται ρητά η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με απειλή βαρύτατων κυρώσεων. Στην ουσία η ΚΥΑ επιτρέπει στους επαγγελματίες να εκμεταλλευτούν στον αιγιαλό και την παραλία μόνο με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ τα τραπεζοκαθίσματα δίπλα στη θάλασσα παραδίδονται ως προνόμιο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. 

Με επιστολές του τόσο προς την ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, όσο και προς το Δ.Σ της ΚΕΔΕ που στις 22-4-15 το συζήτησε στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου να κινητοποιήσει το σύνολο της αυτοδιοίκησης, ο Γιάννης Μαυρομάτης επισημαίνει ότι το θέμα αφορά χιλιάδες επαγγελματίες, ενώ είναι αυτονόητα σημαντικό για μια χώρα που έχει ακτογραμμή 17.500 χιλιομέτρων και βασική οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό. 

«Οι καταστηματάρχες των παράλιων δήμων εξασφαλίζουν σχεδόν την επιβίωση των οικογενειών τους σε ετήσια βάση μέσω της μίσθωσης και χρήσης από τους οικείους Ο.Τ.Α. των τραπεζοκαθισμάτων επί του αιγιαλού τους καλοκαιρινούς μήνες, που η κατανάλωση σε αυτά τα καταστήματα είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αυξημένη σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού επισημαίνει ότι αν ισχύσει η ρύθμιση «βλάβη θα προκύψει κατ’ αναγωγή σε πολλούς ακόμη κλάδους, ήτοι στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και της εστίασης».

Επίσης, ο κ. Μαυρομάτης επικοινώνησε με το σύνολο των βουλευτών της Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την οικονομία των παραλιακών περιοχών, όπως είναι ο δήμος Θερμαϊκού, που διαθέτει ακτογραμμή μήκους 52 χιλιομέτρων. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, αυτοί που θα πληγούν από τη νέα ρύθμιση «είναι επαγγελματίες της δήμου Θερμαϊκού στην Περαία, τους Νέους Επιβάτες, την Αγία Τριάδα, το  Αγγελοχώρι, τη Μηχανιώνα και την Επανομή. Είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι στηρίζουν την περιοχή. Δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, ενώ με τη δουλειά τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τουριστικής φυσιογνωμίας του δήμου».