Το θέμα της δέσμευσης διαθεσίμων και αποθεματικών δήμων και περιφερειών απασχολεί τα πρωτοσέλιδα θέματα των σημερινών (Πέμπτη 23 Απριλίου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ζητείται σχέδιο για 13 στρατόπεδα

H εφημερίδα τονίζει: "Πρόταση για την αξιοποίηση των 13 ανενεργών στρατοπέδων που υπάρχουν στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης κατατέθηκε από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ. Στην πρόταση καταγράφεται η σημερινή κατάσταση σε κάθε στρατόπεδο και τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και τα αιτήματα όλων των φορέων, ενώ επισημαίνεται πως είναι ανάγκη να μην πουληθούν, αλλά να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά και να αποδοθούν ως ελεύθεροι χώροι στην τοπική κοινωνία".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Πανικός με τα λεφτά»

Η εφημερίδα γράφει ότι: αφού προκάλεσε πανικό σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους νωρίς-νωρίς χθες το πρωί, δηλώνοντας τηλεφωνικά από το σπίτι του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι υπάρχει κενό 350.000.000-400.000.000 ευρώ για να καλυφθούν μισθοί, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις του κράτους από αύριο Παρασκευή έως τις 27 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιάμιση ώρα αργότερα εξουδετέρωσε τη… βόμβα που ο ίδιος πυροδότησε».

ΕΘΝΟΣ: « Αγώνας δρόμου για τα δημόσια ταμεία»

Η εφημερίδα σημειώνει: «σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση ρευστού, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου. Μεγάλο μέρος των ταμειακών αναγκών θα καλυφθεί από τα διαθέσιμα των φορέων και των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για εσωτερικό δανεισμό».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Γέροντας Εφραίμ, Αριζόνα: «Έρχονται τα πολύ δύσκολα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα: δυστυχώς τα επερχόμενα είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού, αφού όλοι μας μπορούμε πλέον να δούμε αυτό που έρχεται, δηλαδή την δυστυχία και την πείνα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ψάχνουν ευρώ ευρώ για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «αποφάσεις μέχρι αύριο από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και αγωνία έως τη Δευτέρα για να μαζέψουν τα χρήματα για τις πληρωμές. Και ο ανεκδιήγητος Μάρδας το πρωί φοβόταν στάση πληρωμών και σε μιάμιση ώρα βρήκε 400 εκατ. ευρώ.».

ΕΣΤΙΑ: «Στα πρόθυρα της πτωχεύσεως»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «όταν μία ιδιωτική επιχείρησις αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν συνήθως κάποια στάδια που θα διανύσει μέχρι να φθάσει στην τελική πτώχευση».

Η ΑΥΓΗ: «Πολιτικός συμβιβασμός η μόνη ρεαλιστική λύση»

Σύμφωνα με την εφημερίδα : «η άρση των πολιτικών διαφορών, που έχουν εμφανιστεί στην έως τώρα διαπραγμάτευση και καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, με έναν αμοιβαίο επωφελή συμβιβασμό αναδεικνύεται στη μόνη ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Από τ’ αυτί και στο ταμείο»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «ο Λεωνίδας Μπόμπολας, του γνωστού επιχειρηματικού ομίλου, προσήχθη και κατέβαλε το ποσό του 1,86 εκατ. ευρώ για φορολογική του υπόθεση. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προσήλθε αυτοβούλως, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι έστειλε ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός χώρας, για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Επιχείρηση «σκούπα» για ρευστό»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «σε μία επιχείρηση εντοπισμού και αξιοποίησης ρευστών διαθεσίμων όλων των δημόσιων φορέων έχει αποδυθεί η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις στοιχειώδεις ταμειακές υποχρεώσεις του κράτους. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, δήλωσε ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Δύο ώρες αργότερα και αφού η κυβέρνηση αντιλήφθηκε την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο υπουργός ανασκεύασε, υποστηρίζοντας ότι βρέθηκαν τα αναγκαία κεφάλαια για να καλυφθεί η «τρύπα» από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Αναζητώντας λύσεις στα ναυάγια της ντροπής»

Σύμφωνα με την εφημερίδα: «συνέρχεται σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ναυτικών τραγωδιών στη Μεσόγειο, με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες, με αντικείμενο τη αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και τη διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα νοσοκομεία δεν έχουν, για να προσφέρουν, διαθέσιμα και αποθεματικά, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη δήμευση των αποθεματικών»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «αντιδράσεις από σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση δεσμεύει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα των οργανισμών που εποπτεύει. Ο λαός καλείται και πάλι να πληρώσει, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο μένει στο απυρόβλητο».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ξαφνική αισιοδοξία»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «το πληροφοριακό υλικό μιας εταιρείας τροφοδοσίας- και όχι τον οδικό χάρτη για μια συμφωνία με την Ελλάδα- παρατήρησε χθες η Ανγκελα Μέρκελ στη Διεθνή Ημέρα των Κοριτσιών, στο Βερολίνο. Σήμερα, στις Βρυξέλλες, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα- μια συνάντηση την οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει με άκομψο τρόπο η εκπρόσωπός της, δηλώνοντας ότι η καγκελάριος πληροφορήθηκε για το ραντεβού από τα δημοσιεύματα του Τύπου».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Ώρα Τσίπρα»

Η εφημερίδα γράφει ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις- Για να αποκρούσει το ευρωπαϊκό πολιτικό μπούλινγκ. Για να τελειώσει η εκβιαστική πιστωτική ασφυξία. Για να αντιμετωπίσει τα σενάρια ανατροπής του. Για να ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία. Για να αρχίσει η ανασυγκρότηση του κράτους».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ντριμ τιμ» ερευνητών θεράπευσε το Αλτσχάιμερ! 

"Μετά από δεκαετίες έρευνας για το Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες μπορεί ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά σε θεραπεία με ένα φάρμακο… για το διαβήτη! Η ανακάλυψη αυτή είναι τόσο σημαντική που ήδη έχουν αρχίσει κλινικές δοκιμές της ουσίας σε ανθρώπους και οι ειδικοί λένε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο «τα επόμενα χρόνια». Βρετανοί επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει τη λιραγλουτίδη ως φάρμακο-θαύμα που θα μπορούσε να αποδειχθεί το πρώτο αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα κατά της νόσου", υποστηρίζει η εφημερίδα. 

ESPRESSO: Κύμα συλλήψεων για τη λίστα Λαγκάρντ

"Ηχηρά ονόματα της οικονομικής ελίτ έχουν χάσει τον ύπνο τους μετά τη σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα, καθώς προχωρά η εκκαθάριση της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ» από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις επόμενες ημέρες κάποιοι αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα", τονίζει η εφημερίδα.

ΚONTRA NEWS: «Πόλεμο κήρυξε η κυβέρνηση στους νταβατζήδες»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «αποφασισμένη να βάλει οριστικό τέλος στο καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας που απολάμβαναν μέχρι χθες οι βαρόνοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυρίως της τηλεόρασης, οι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι και οι προμηθευτές του δημοσίου, εμφανίζεται η κυβέρνηση».

STAR PRESS: Ο θησαυρός του μακαρίτη

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε θησαυροφυλάκιο είχε μετατρέψει το σπίτι του μοναχικός άνδρας, ο onoios πριν από μερικές ημέρες άφησε την τελευταία του πνοή ενώ έπινε το καθημερινό του καφεδάκι σε καφενείο της θεσσαλονίκης. Ο αποβιώσας συνταξιούχος, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ, ο onoios πέθανε από παθολογικά αίτια και δεν είχε κανέναν συγγενή, είχε κρύψει όλη του τη... ρευστή περιουσία μέσα στο σπίτι του. Οι γνωστοί του αλλά και ο λογιστής του, που πήγαν στο σπίτι του συνταξιούχου npos αναζήτηση διαθήκης, εμβρόντητοι, σε κάθε γωνιά του σπιτιού υπήρχαν λεφτά και χρυσές λίρες. Μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας και μάλιστα σε τάπερ και σε συρτάρια διάφορων επίπλων κάτω από το κρεβάτι του, ο μακαρίτη είχε κρύψει μετρητά ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και χρυσές λίρες αξίας 350.000 ευρώ".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «'Βέρτιγκο' προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «ο έντονος εκνευρισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, οδήγησε σε αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας «κατάφερε» να λύσει το πρόβλημα «βρίσκοντας» μέσα σε μόλις δύο ώρες τα 400 εκατ. , που ο ίδιος είχε διαπιστώσει ότι έλειπαν».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Πρόοδος με το σταγανόμετρο»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «χωρίς κάποια πρόοδο που θα μπορούσε να προσδώσει μια δυναμική στην αυριανή συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup».