Ούτε... μια λέξη για τα επιτεύγματά της... Αντίθετα, το βίντεο που "ανέβασε" η Χίλαρι Κλίντον χθες Κυριακή, το απόγευμα, για να ανακοινώσει την δεύτερη προσπάθειά της για να μπει στο Λευκό Οίκο, είχε ένα απλό κι απέριττο σύνθημα: "Δεν το κάνω για μένα. Το κάνω για εσάς"!


Το -δυο λεπτών- βίντεο δείχνει, με γρήγορο μοντάζ, προσεκτικά επιλεγμένους Αμερικανούς να εξηγούν τι θα κάνουν τον επόμενο χρόνο. Ανάμεσά τους δυο Ισπανόφωνα αδέλφια που αρχίζουν την πρώτη τους επιχείρηση, ένα ζευγάρι Αφροαμερικανών που περιμένουν το πρώτο τους παιδί,  μια Αμερικανοασιάτισσα σπουδάστρια σε Κολέγιο που περιμένει να πρωτοπροσληφθεί, ένα ζευγάρι γκέι που σχεδιάζει το γάμο του -κι άλλα τέτοια.

"Κι εγώ ετοιμάζομαι για κάτι" λέει η Χίλαρι προς το τέλος του βίντεο. Κι εξηγεί: "Κατεβαίνω για πρόεδρος"!

Το ερώτημα για την Χίλαρι Ρόντμαν Κλίντον, παραμένει: Μπορείς να έχεις μια δεύτερη ευκαιρία για να πετύχεις την... πρώτη εντύπωση; Φαίνεται πως το καταφέρνει: Αυτήν τη φορά εστιάζει στο πώς θα βοηθήσει την μεσοαστική αμερικανική οικογένεια. Και, ταυτόχρονα, να κάνει τους πάντες να ξεχάσουν πως το πρόσωπό της είναι, από μόνο του, ένα... βαρύ μπραντ νέιμ.



Η Χίλαρι Κλίντον ξόδεψε πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα για τη διασημότητά της: Πρώτα ήταν η Πρώτη Κυρία, μετά Γερουσιαστής και Υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων HuffPost Pollster, ούτε καν το 3% των Αμερικανών λέει πως δεν έχει ακούσει αρκετά για τη Χίλαρι Κλίντον για να μην έχει σχηματίσει κάποια άποψη γι αυτήν. Άλλο ένα 5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η σύγκριση με άλλους υποψηφίους (όπως τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεντ Μπους, για τον οποίο το 16% των ερωτηθέντων λέει ότι δεν ξέρει αρκετά γι αυτόν κι άλλο 16% δηλώνει αναποφάσιστο) η σύγκριση είναι καταλυτική. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί είναι ανοικτοί να μάθουν κι άλλα, σε μεγαλύτερο βαθμό για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, από ότι για την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Στην ερώτηση αν έχουν θετική ή αρνητική άποψη για την κ. Κλίντον, οι ερωτηθέντες διχάζονται: Το 48% έχει θετική άποψη και το 46% αρνητική.

Έτσι, αποφασίστηκε το βίντεο που παρουσιάστηκε να μην λέει το παραμικρό για το ποια είναι. Επίσης, αποφασίστηκε να μην ακούγεται το όνομα "Ομπάμα". Ο άνδρας της... εξαφανίστηκε (ο πρώην πρόεδρος Μπιλ δεν εμφανίζεται καν δημοσίως τελευταία) ούτε καν η εγγονή της Σαρλότ δεν φαίνεται πουθενά.

Αντί να μιλά για την ιστορία, εμφανίζεται ως ... πρωταθλήτρια των εργαζόμενων οικογενειών, που δεν έχουν καταφέρει, ακόμη, να πετύχουν, αλλά δουλεύουν πάνω σ' αυτό.

Οι διαφορές με το βίντεο που χρησιμοποίησε το 2007 είναι εμφανείς. Το βίντεο του 2007 την έδειχνε να κάθεται σε έναν άνετο καναπέ στο σπίτι της στην Ουάσιγκτον, να δηλώνει: "Θα νικήσω"! Έπειτα μας... θύμισε τι έκανε ως Πρώτη Κυρία κι ως Γερουσιαστής και μοίραζε μια σειρά υποσχέσεις, από το να βάλει τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, ως το να δώσει πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους τους Αμερικανούς.

Αυτήν τη φορά δεν θεωρεί τη νίκη σίγουρη: "Ξεκινώ εκστρατεία για να κερδίσω την ψήφο σας", λέει. 




Κι όντως, αρχίζει, σήμερα, με μια συζήτηση ανοικτής τραπέζης στο Κολέγιο του Κίρκγουντ, στο Μοντιτσέλο της Άιοβα, εκεί όπου το 2008 άρχισε να καταρρέει η καμπάνια του τότε. Στις επόμενες έξι εβδομάδες θα συναντήσει τις μικρότερες ομάδες ψηφοφόρων της, στην Άιοβα, το Νιου Χαμσάιρ κι αλλού.

Όσο οι γερουσιαστές από το Τέχας Τεντ Γκρουζ, απο΄το Κεντάκι Ραντ Πολ κι από τη Φλόρντα Μάρκο Ρούμπιο θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, η Χϊλαρι θα έχει την πολυτέλεια να μπει μπροστά στην κούρσα για να πάρει τη θέση του πρώτου μαύρου προέδρου και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, κερδίζοντας όχι μόνον το χρίσμα, αλλά και τις ψήφους των ανύπαντρων γυναικών, των μαύρων, των Ισπανόφωνων και των υπόλοιπων εκατομμυρίων που ψήφισαν Μπαράκ Ομπάμα.

Για την κ. Κλίντον, ο βασικός αγώνας για την εκλογή προέδρου έχει, ήδη, αρχίσει.