Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. 


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβερνητική αποστολή έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα νωρίτερα το μεσημέρι για να δώσουν την πολιτική μάχη στην επταμερή και στις κατ' ιδίαν επαφές που πιθανώς θα έχει ο Αλ.Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ. 

Προς το παρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός ανάρτησε μια φωτογραφία στο Twitter, από την είσοδο του κτιρίου όπου γίνεται η σύνοδος (αριστερά)...

Η γερμανίδα καγκελάριος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ έσπευσαν το πρωί να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα. Την παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν καμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα. «Δεν είναι το σωστό σκηνικό. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα συνεχιστεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που σέβονται τη Δημοκρατία και τις συνθήκες.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τους πλούσιους Έλληνες να πληρώσουν τους φόρους τους.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη βραδινή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι πρόκειται για «κακή μέθοδο», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος και μικρότερα κράτη-μέλη.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Νωρίτερα προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ίδιος είπε πως δεν κάνει ψυχοθεραπεία στο ευρώ. «Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Υπάρχουν κοινοί κανόνες που η Ελλάδα πρέπει σεβαστεί» σημείωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δήλωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. 

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά τον ελληνικό λαό, όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο ίδιος.  Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση».