Ο κερατόκωνος αποτελεί μια οφθαλμολογική πάθηση που αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Πλήττει έναν στους 500 ανθρώπους στη χώρα μας, με πιο συχνή εμφάνιση (σε ποσοστό 30-60%) στα άτομα με σύνδρομο DOWN.


Για τον σκοπό αυτό το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής OPHTHALMICA σε συνεργασία με το Σύλλογο DOWN Ελλάδος προχωράει στη διενέργεια δωρεάν ειδικών διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων για κερατόκωνο σε άτομα με σύνδρομο DOWN και στη χειρουργική αντιμετώπιση, χωρίς ιατρική αμοιβή, όσων περιπτώσεων κερατόκωνου σε παιδιά με σύνδρομο Down χρήζουν επέμβασης (με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι επιστημονικές προϋποθέσεις γι αυτό, π.χ. ηλικιακό εύρος ασθενών 12-19 ετών).

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής OPHTHALMICA, εγκαινίασε τη συνεργασία του με το διεθνές ερευνητικό οργανισμό Light for Sight, το οποίο μεταξύ άλλων εφαρμόζει επαναστατικές θεραπείες για τις παθήσεις του κερατοειδούς και ειδικά του κερατόκωνου, με εξειδίκευση στα άτομα με σύνδρομο Down. 

Ο επιστημονικός υπευθυνος του Light for Sight, καθηγητής οφθαλμολογίας των πανεπιστημίων Γενεύης και Λος Άντζελες, κ. Farhad Hafezi βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, επισημοποιώντας με τη παρουσία του τη συνεργασία του με το OPHTHALMICA και την απαρχή της ενημερωτικής εκστρατείας για τον κερατόκωνο στη χώρα μας. 

Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε με δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου DOWN, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. 

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ. Μίλτος Μπαλίδης, υπεύθυνος του τμήματος Kερατοειδούς του OPHTHALMICA και ο κ. Hafezi, ενημέρωσαν το κοινό και τα  μέλη του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος για τον κερατόκωνο. Αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι παρόλο που ο κερατόκωνος εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα στα άτομα με σύνδρομο DOWΝ, πολλές φορές μένει αδιάγνωστος σε πρώιμο στάδιο (λόγω έλλειψης προληπτικών ελέγχων), οδηγώντας σε σημαντική μείωση της όρασης. Στη συνέχεια, ο Δρ. Νικόλαος Κοζέης, υπεύθυνος του τμήματος Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού του OPHTHALMICA, αναφέρθηκε και σε άλλες οφθαλμολογικές διαταραχές που μπορεί να παρατηρηθούν στα παιδιά με σύνδρομο Down και πως αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. 

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση επαγγελματιών υγείας για τις νέες εξελίξεις στον κερατόκωνο, «Κερατόκωνος: Insights & Updates». Την εκδήλωση συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Γεωργιάδης και συμμετείχαν ως ομιλητές: ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας των πανεπιστημίων Γενεύης και Λος Άντζελες Farhad Hafezi, ο επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας Κωνσταντίνος Καραμπάτσας και οι  χειρουργοί οφθαλμίατροι του OPHTHALMICA Σταυρένια Κουκουλά και Μίλτος Μπαλίδης.  

Αναπτύχθηκαν θέματα κληρονομικής προδιάθεσης και νέων διαγνωστικών μεθόδων του κερατόκωνου, καθώς και σύγχρονες εξελίξεις στην χειρουργική αντιμετώπισή με την  επαναστατική μέθοδο διασύνδεσης κολλαγόνου (Cross Linking-CXL).