Επίθεση στην ιταλική εφημερίδα Corriere dela Serra εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των όσων είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης περί δημοψηφίσματος, σε συνέντευξή του.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε εκλογές ή δημοψήφισμα απαντώντας στην υποθετική ερώτηση «τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν απορριφθούν οι προτάσεις της». Υπογραμμίζει πως δεν αναφέρθηκε ποτέ στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», τονίζοντας πως αυτό ήταν προσθήκη του δημοσιογράφου, κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε.

Το υπουργείο κατηγορεί την εφημερίδα για «κιτρινισμό ολκής», καλώντας την να επανορθώσει άμεσα, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της.
Η ερώτηση τέθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου Aspen-Chattam House, το οποίο διεξήχθη στην Βενετία χθες, 7 Μαρτίου, και στο οποίο συμμετείχε μετά του Ιταλού ομόλογού του ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Έλληνας υπουργός, «απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των διοργανωτών, επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή σχεδιασμός εναντιώνεται στα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Την άποψή του αυτή τη στοιχειοθέτησε τόσο στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα την δημιουργία μιας συνεκτικότερης αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη όσο και στο μέρος του Συνεδρίου, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων από εκλεκτούς συμμετέχοντες».

«Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί αν η Ευρώπη δεν "ακούσει" τις ελληνικές θέσεις, ο υπουργός απάντησε πως η Ευρώπη ακούει και γνωρίζει πως να βρίσκει λύσεις και να επιτυχαίνει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες. Κι όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση "ναι, αλλά τι θα κάνετε αν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;" ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, "εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες - αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα" - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε "για το ευρώ" - κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε. Πρόκειται για κιτρινισμό ολκής για τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση για το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης.

Το υπουργείο, με την ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της».