European_Central_Bank_01

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση, η Τράπεζα να δεχθεί εκ νέου ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη Λευκωσία, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την Συνθήκη της ΕΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 123 για τη νομισματική χρηματοδότηση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Υπό αυτή την έννοια «μπορεί να πει κάποιος ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, όμως είναι και η Κεντρική Τράπεζα όλων των άλλων χωρών» σημείωσε.

Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.
Εξάλλου, σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, υπήρξε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από τις αρχές του έτους που αναμένεται να ενισχυθεί και να γίνει ευρύτερη στη διάρκεια του έτους. Για το 2015 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,5% που θα αυξηθεί στο 1,9% το 2016 και στο 2,1% το 2017.

Κυβερνητικές πηγές: Κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα από την απόφαση

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός απόψε θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.