Ημερίδα με θέμα «Η κακοποίηση των ζώων και η αντιμετώπιση του φαινομένου σε μια σύγχρονη κοινωνία», πραγματοποίησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.


Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, τα Φιλοζωικά Σωματεία «Αγάπη» και «Κύων και Γαλή» και τη στήριξη του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη. Οι ομιλητές ανέλυσαν την υπάρχουσα νομοθεσία που διέπει τα οικόσιτα και άλλα ζώα.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Βασίλειος Μωυσίδης, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως «η κακοποίηση των ζώων δεν είναι φαινόμενο σύγχρονο. (...) Η Αστυνομία οφείλει να δείχνει καθημερινά το κοινωνικό της πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προστατεύει τα ζώα από κακομεταχείριση, να οδηγεί τους δράστες στη δικαιοσύνη και να φροντίζει, σε συνεργασία με τους δήμους και τις Φιλοζωικές Οργανώσεις, ώστε τα αδέσποτα ζώα να βρίσκουν στέγη».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Καρτάλης.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Πυλαίας «Αγάπη», Ιζαμπέλα Μποτονάκη, υποστήριξε ότι «κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πλανήτης τους ανήκει ολοκληρωτικά και ότι τα ζώα είναι κατώτερης σημασίας, χωρίς ψυχή και συναισθήματα, οπότε μπορούν να τα βασανίζουν με διάφορους τρόπους. Ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σ΄αυτό το ζήτημα και παλεύουν για την διάσωση των ζώων αλλά και για τη δημιουργία ενός πλαισίου που να τα υποστηρίζει και να τα δίνει κάποια δικαιώματα».

Συζητήθηκαν η νομική προστασία των ζώων στην Ελλάδα και τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας, η συμβολή της κτηνιατροδικαστικής, σε περιπτώσεις κακοποίησης -βίαιης θανάτωσης των ζώων, η κακοποίηση ζώων και τη ψυχική υγεία του ανθρώπου-θύτη.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν η δικηγόρος Βάσω Τάκη, ο αναπληρωτής καθηγητής Δ. Τόντης κι ο κτηνίατρος Δ. Δούκας.