Εποικοδομητικές χαρακτήριζαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τις διαβουλεύσεις επί της λίστας μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνεχίζονται στο Brussels Group.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει το EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. 

Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη για τη σύγκληση του Eurogroup.

Η διαπραγμάτευση γίνεται υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν. 

Μετά τη διαδικασία των εντόκων, στις 9 Απριλίου, ακολουθεί η πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ και μετά το Πάσχα η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Αθήνας, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για να εκταμιευτεί έως τις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για 500 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση και άλλα 500 εκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων.

Τα υπόλοιπα χρήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διασυνδεθούν με προαπαιτούμενα και η εκταμίευσή τους θα γίνεται τμηματικά.