«Δεν μας νοιάζει σαν πόλη αν έχετε προβλήματα τεχνικά, δομικά ή ο,τιδήποτε. Εμάς μας νοιάζει να προχωρήσει το έργο. Αν δεν μπορείτε εσείς, αφήστε κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά». 

Αυτό είπε προς τη διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε., ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους εργαζόμενους, με τους οποίους συναντήθηκε κατά τη σημερινή τους κινητοποίηση (είχαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως το τέλος της βάρδιας).

Και πρόσθεσε: «Ντρέπομαι για την κατάντια του ελληνικού κράτους. Βλέπω ότι το μετρό στην Αθήνα προχωράει σαν... τρένο. Τι είμαστε εδώ και δεν προχωράει το έργο; Το μετρό της Θεσσαλονίκης υφίσταται τον κακό σχεδιασμό που είχε γίνει στην αρχή, το ότι διοικείται από μακριά, και δεν προχωράει», είπε για άλλη μία φορά.

Μάλιστα, είπε στους εργαζόμενους ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία σύγκλισης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα, με συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης και των τοπικών βουλευτών για να συζητηθεί το ζήτημα του μετρό και να ζητηθεί να βρεθεί άμεσα λύση για να προχωρήσει το έργο.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία από το εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με κατάληξη το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας των κινητοποιήσεών τους και της στάσης εργασίας που είχαν σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη της βάρδιας, ζητώντας να αποτραπούν οι απολύσεις και να συνεχιστεί το έργο.

Οι πρόεδροι των δύο σωματείων εργαζομένων, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, παρουσία και του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου συναντήθηκαν με τον κ. Μπουτάρη. Οι εργαζόμενοι του εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προβλήματα χρηματοδότησης του έργου, καθώς και για τον κίνδυνο απολύσεων, εάν δεν υπάρξει πρόοδος των εργασιών.

Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Μπουτάρης είχε συναντηθεί με τη βουλευτή του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου. Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα του μετρό και ο κ. Μπουτάρης της είπε πως σκοπεύει να καλέσει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα.

Σε ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζεται πως "ο Γιάννης Μπουτάρης γνωστοποίησε ότι έχει ήδη αποσταλεί πρόσκληση προς τους βουλευτές της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και τους φορείς της πόλης να παρευρεθούν στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στις 16.00, για τη συζήτηση του θέματος, που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την αναλυτική συζήτηση για τη συνέχιση του ζωτικής σημασίας έργου θα κατατεθούν στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, από ομάδα που θα δημιουργηθεί από τους συμμετέχοντες φορείς και το Δήμο Θεσσαλονίκης".