Mε τον Γάλλο υφυπουργό Άμυνας, Παλαιών Πολεμιστών και Ιστορικής Μνήμης Jean-Marc Todeschini, τον Γάλλο Πρέσβη Jean Loup Kuhn-Delforge, τον Γενικό Πρόξενο Γαλλίας Christophe Le Rigoleur, και εννέα (9) Γάλλους συμβούλους,
συναντήθηκε, σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στις 12 το μεσημέρι, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, για να συζητήσουν για τα εγκαίνια του Μουσείου στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ.

Συζητήθηκε, όμως και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε και για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

«Είναι ιδιαίτερα τιμητική η πρόσκληση του ομολόγου μου να εγκαινιάσουμε μαζί το Μουσείο στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ, την οποία αποδέχτηκα. Έχει σημασία να μη ξεχνάμε ποτέ ότι σε καιρούς ειρήνης τα παιδιά αποχαιρετούν τους γονείς τους, εν αντίθεση σε καιρό πολέμου που οι γονείς θάβουν τα ίδια τους τα παιδιά. Όταν ένα κράτος τιμάει τους νεκρούς του, σημαίνει ότι τιμάει την ίδια την ιστορία του», δήλωσε για το θέμα του μουσείου η κ. Κόλλια - Τσαρουχά.


Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υφυπουργός Άμυνας, Παλαιών Πολεμιστών και Ιστορικής Μνήμης Jean-Marc Todeschini, ανέφερε:

«Στη Γαλλία τα θέματα ιστορικής μνήμης είναι πάρα πολύ σημαντικά. Για τον λόγο αυτό θα βρίσκομαι για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες το μακεδονικό μέτωπο και λόγω των κοινών ανθρωπιστικών αξιών που η Γαλλία έχει με την Ελλάδα, των οποίων υπεραμύνονται, η επιθυμία μου ήταν να ξεκινήσω από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη».

Όσον αφορά τις εξελίξεις σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε πως «η Γαλλία επιθυμεί να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα από την Ευρώπη, για να καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Είπα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα απέναντι στους λαούς που υποφέρουν, αλλά θα πρέπει να φανεί και αξιόπιστη γιατί οι κανόνες θα πρέπει να είναι ίδιοι για όλους. Η Γαλλική Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασαν την επιθυμία να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην Ελλάδα, τέσσερις μήνες, και πιστεύω ότι είναι αρκετοί για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει τον δρόμο της. Σε όλες τις περιόδους, πόσο μάλλον σε αυτή την περίοδο κρίσης, η Γαλλία επιθυμεί τη συνέχιση των στρατηγικών σχέσεων με την Ελλάδα γιατί είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Η Γαλλία επιθυμεί την ανεύρεση συμβιβασμών που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να σεβαστεί τη βούληση του λαού της, των ανθρώπων που έκαναν θυσίες και υποφέρουν εδώ και χρόνια. Η Γαλλία και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Συνάντηση και με τον δήμαρχο
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός είχε συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Jean-Marc Todeschini αντάλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκαν στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Μάλιστα, ο δήμαρχος υπενθύμισε στον Υφυπουργό τους επιφανείς Γάλλους που έχουν ρίζες από τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τον νομπελίστα λογοτέχνη Πατρίκ Μοντιανό.