Με τα οικονομικά, όπως είναι φυσικό, ασχολούνται στην πλειοψηφία τους, στα πρωτοσέλιδά τους, σήμερα Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, οι περισσότερες εφημερίδες.

Αναλυτικά τα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ωρα μηδέν για το μετρό

"Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το μετρό Θεσσαλονίκης. Η «Αττικό Μετρό» που έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου και εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου διαπιστώνει μεγάλα έως ανυπέρβλητα προβλήματα", υποστηρίζει η εφημερίδα και προσθέτει: "Ο δήμος Θεσσαλονίκης, που με τη στάση του και τις προσφυγές του σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσε νέα προβλήματα και καθυστερήσεις, επισημαίνει πως το έργο έχει «παγώσει» ουσιαστικά, αφήνοντας ακόμη και στο κέντρο της πόλης «ανοιχτές πληγές»". Κάτω από τον βασικό τίτλο: "Μπουτάρης: Η λύση θα είναι πολιτική, Καλαφάτης: Ο δήμαρχος έχει ευθύνη για το θέμα, Τζιτζικώστας: Έργο φάντασμα για την πόλη, Σιμόπουλος: Λύση για το μετρό υπάρχει".

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Το μυστικό συμβόλαιο για τη χρηματοδότηση»

Η εφημερίδα υποστηρίζει: "Σήμα για ουσιαστική προσέγγιση με τους δανειστές και για σταδιακό άνοιγμα της στρόφιγγας χρηματοδότησης εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Σπάνε τον κουμπαρά του ασφαλιστικού για 3 δισ. ευρώ»

Οι ισχυρισμοί της εφημερίδας αναφέρουν: "Ανάληψη από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που έχει ρευστά διαθέσιμα 3,3 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση καθώς διαπιστώνει ότι το κράτος ξεμένει από λεφτά και δεν βγαίνει ο λογαριασμός για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με το πάγωμα των νέων μειώσεων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ! Για να χρηματοδοτήσει τις παροχές αυτές, που ανοίγουν νέες τρύπες στα ήδη ελλειμματικά ταμεία, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας που απειλεί πλέον και την πληρωμή των συντάξεων κατά το προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να σπάσει τον κουμπαρά του ασφαλιστικού παρότι ο ιδρυτικός νόμος του (3855/08) προβλέπει ότι το ΑΚΑΓΕ δεν θα ανοίξει πριν από το 2019"!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Κώστας Πρέκας: «Υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου από… συνιστώσες»!


Η ΑΥΓΗ: «Ηλεκτρονικό «καταθεσιολόγιο» για χτύπημα της φοροδιαφυγής»

"Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία ηλεκτρονικού "καταθεσιολογίου" σε βάθος 15ετίας προαναγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με συνέντευξή της στην “Αυγή”. Η υπουργός τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα ελέγχου της φοροδοτικής ικανότητας όλων", γράφει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ασφαλιστικό: Ανατροπές σε πρόωρες-όρια ηλικίας»

Η εφημερίδα έχει ρεπορτάζ για το ποιοι κινδυνεύουν άμεσα και ποιοι μακροπρόθεσμα από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς και ποιοι θα θιγούν από τις μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΠΟΧΗ: «Δύσκολη μάχη για κοινό έδαφος»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Στόχος ο συμβιβασμός έως την 8η Απριλίου»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "επιτακτική καθίσταται η ανάγκη για συμβιβασμό με τους εταίρους μέχρι τις 8 Απριλίου, καθώς η χρηματοδοτική ασφυξία οδηγεί διαφορετικά σε αδυναμία πληρωμής ομολόγων που λήγουν και σε πιστωτικό γεγονός. Τη Μεγάλη Τετάρτη το ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην έκδοση εντόκων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα πετύχει την κάλυψη. Η έκδοση γίνεται γιατί στις 14 του μηνός πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Τι τρώμε! 6 δισ. ετησίως στους πιστωτές (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) για γάλα, κρέας, σιτάρι»

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "ακόμη και ύστερα από έξι χρόνια κρίσης, σχεδόν 6 δισ. ευρώ «έφυγαν» το 2014 από τη χώρα με προορισμό τους δανειστές μας (κυρίως Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία), προκειμένου να μη λείψουν από το τραπέζι των Ελλήνων βασικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, όπως μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, γάλα, τυριά, ψωμί (μαλακό σιτάρι), λαχανικά, φρούτα και ζάχαρη"!

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Κλειδώνουν «νέα λίστα» μέτρων σε βάρος του λαού»

H εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την «ομάδα των Βρυξελλών» σχετικά με τη νέα λίστα αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων. Στη λίστα, μεταξύ άλλων, φαίνεται να περιλαμβάνονται η διόγκωση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων μέσω του ΦΠΑ, οι παραπέρα περικοπές σε κρατικά κονδύλια που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «Μπαίνει 50% φόρος στις περιουσίες πρωθυπουργών υπουργών και βουλευτών»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι πολιτικοί" και τονίζει πως το ίδιο θα ισχύει και για προέδρους οργανισμών, διοικητές ΔΕΚΟ, μεγαλοσυνδικαλιστές και στελέχη των κομμάτων που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις. Προσθέτει πως "οι έντιμοι πολιτικοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, γιατί δε θα έχουν φτιάξει περιουσίες αφού δεν... έκλεβαν".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Υπάρχει λύση για το μετρό

Γράφει η εφημερίδα: "Το έργο, πίσω από το οποίο -καλώς ή κακώς- στοιχίζεται η Θεσσαλονίκη εδώ και 39 χρόνια, βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη καμπή του, καθώς είναι ουσιαστικά «νεκρό» μετά το αίτημα διάλυσης της σύμβασης παραχώρησης που κατέθεσε ο ανάδοχος το Δεκέμβριο του 2014.
Η καυτή πατάτα βρίσκεται πλέον στα χέρια της νέας πολιτικής ηγεσίας, η οποία αποστρέφει το βλέμμα της, αν και το πρόβλημα είναι εδώ και επιζητά λύση. Δεδομένων της διστακτικότητας και της αβελτηρίας της κεντρικής εξουσίας, ο ρόλος των τοπικών αρχών της Θεσσαλονίκης καθίσταται καταλυτικός. Γράφουν οι Απόστολος Τζιτζικώοτας, Γιάννης Μπουτάρης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος και Γιάννης Μαγκριώτης".

Ο ΛΟΓΟΣ: «Φόρος-σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες»

Η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα της φορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων κατά 50%, είτε εισπράττουν, είτε δεν εισπράττουν ενοίκια.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Η νέα λίστα- FAT-TAX Πρόσθετοι φόροι σε τρόφιμα- ποτά με πολλά λιπαρά και ζάχαρη»

"FAT TAX δηλαδή «φόρος λίπους» στα λιπαρά προϊόντα αλλά και στα τρόφιμα με ζάχαρη («όπως Αμερική»), διατήρηση ουσιαστικά του εισπρακτικού στόχου του ΕΝΦΙΑ με άλλο όνομα, αυξήσει σε ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης, περαίωση για τις λίστες εμβασμάτων, Λαγκάρντ, αλλά και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και άδειες ηλεκτρονικού τζόγου περιλαμβάνονται στη λίστα των μέτρων Βαρουφάκη που στάλθηκε στο Brussels Group, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία στο Eurogroup που θα δίνει ανάσα στη χώρα", υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: «Ψέματα τέλος ή πτώση»

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "η περίφημη ώρα μηδέν έφθασε για την κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση της χώρας είναι τόσο τραγική, που η κυβέρνηση Τσίπρα ενδέχεται να σπάσει ένα ρεκόρ: Να είναι η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολεμικής περιόδου που μπορεί να πέσει στους πρώτους δύο ή τρεις μήνες ζωής, καθώς πλέον τίθεται επιτακτικό ζήτημα επιβίωσης, όχι μόνο για το κυβερνητικό σχήμα, αλλά και για την ίδια την χώρα".


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ακροβασίες με άδεια ταμεία»

Η εφημερίδα αναρωτιέται: "Μετά την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε έπειτα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έφθασε η ώρα των αποφάσεων, ενώ η κυβέρνηση δείχνει και πάλι να ακροβατεί ανάμεσα στη «συμφωνία» και στη «ρήξη» με τους εταίρους. Είναι μία ακόμη «μπλόφα» στη διαπραγμάτευση, πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική ώστε να καταγραφούν οι κομματικές αντιδράσεις ή απλούστατα ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η κυβερνητική οικονομική πολιπκή; Το αναπάντητο αυτό ερώτημα δημιουργεί ανασφάλεια, επιτείνει την αγωνία, καθώς η χώρα που ανπμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» των εταίρων και της ΕΚΤ". Και προσθέτει: "Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προτείνει φόρο στον «αδήλωτο πλούτο» με συντελεστή 30%-40% και μικρό φόρο «υγείας» στα προϊόντα με αυξημένα λιπαρά και ζάχαρη (όπως στις ΗΠΑ) και να αποδέχεται κατάργηση εκπτώσεων στον ΦΠΑ μόνο για τα νησιά (όπως σε Μύκονο και Σαντορίνη) αν απειλείται η συμφωνία με ναυάγιο".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Το κρυφό χαρτί του Τσίπρα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές είναι ο Αλ. Τσίπρας αν τα μέτρα που θα κατατεθούν στη Βουλή, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, δεν υπερψηφιστούν από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί να περάσουν τα μέτρα με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά του Ποταμιού, που στη συνείδηση του κόσμου είναι ταυτισμένοι με τα Μνημόνια και τη λιτότητα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρώτη μεταμόσχευση ανενεργής καρδιάς

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση ανενεργής καρδιάς στην Ευρώπη. Μετά από 10ετή έρευνα πάνω στη νέα μέθοδο και πολύμηνη προετοιμασία για την εγχείρηση, η πετυχημένη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το Μάρτιο".

FREE SUNDAY: Στο δρόμο της ρήξης

"Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των πιστωτών υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά καιτη διατήρηση ή όχι του ΕΝΦΙΑ. Φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στο ενιαίο μισθολόγιο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα. Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν για έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως επίσης και από τον ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ από τις Βρυξέλλες ζητείται επιτακτικά η κατοχύρωση απόλυτης ανεξαρτησίας για τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα και για το δημοσιονομικό κενό του 2015", γράφει η εφημερίδα. 

REAL NEWS: «Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη». 

"Βαρυσήμαντη", όπως τη χαρακτηρίζει συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί η εφημερίδα. Σε αυτήν ο ΑλέξηςΤσίπρας αποκλείει τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο με τη συμφωνία του Ιουνίου: «Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει αίτημα ούτετρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου», λέει. Χαρακτηρίζει «σενάρια εαρινής νυκτός» τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, απορρίπτει τυχόν πρόταση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας («δεν κατανοώ σε τι θα αποσκοπούσε με τέτοια συνάντηση στην παρούσα φάση», αναφέρει) και τονίζει πως «εάν ο κ. Σαμαράς ζητήσει συνάντηση, είναι δεδομένο ότι θα συναντηθώ μαζί του». Για τον Γιάνη Βαρουφάκη επισημαίνει πως«είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση». Καλύπτει απόλυτα τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως «στη μεγάλη της προσπάθεια, τη στηρίζω ανεπιφύλακτα».