ioannou_vafopoulio_kthbe_01.jpg

«Ο Ιωάννου κατέχει το μυστικό του ανατολίτη που λέει πάντα αυτό που δεν εκτιμάται, αλλά είναι η πραγματικότητα».

 

Τα λόγια αυτά του σπουδαίου ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη για τον Θεσσαλονικιό πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου, σφραγίζουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γιώργος Ιωάννου. Οδοιπορώντας…», που παρουσιάζουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συμπαραγωγή με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Την πρεμιέρα της 45άλεπτης παράστασης παρακολούθησαν μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Θέρμης «Γιώργος Ιωάννου», η αδελφή του πεζογράφου Δήμητρα και η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Θεσσαλονικιό συγγραφέα, στον μοναχικό οδοιπόρο της Ελληνικής Γραμματείας Γιώργο Ιωάννου, το οποίο παρουσιάζεται με τη μορφή θεατρικού μονολόγου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σε σύλληψη - σκηνοθεσία του Νίκου Βουδούρη και απευθύνεται αποκλειστικά σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ερέθισμα για νέους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα κείμενα πνευματικών ανθρώπων της πόλης, ένα εργαλείο για τους καθηγητές για μια διαφορετική προσέγγιση λογοτεχνικών κειμένων» δήλωσε η κ. Λυσαρίδου για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τον εκπαιδευτικό ρόλο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Από αριστερά: Η αδελφή του συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου, ο ηθοποιός Βασίλης Σπυρόπουλος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου, ο σκηνοθέτης Νίκος Βουδούρης

«Εξαιρετική η πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ να μυήσει τα παιδιά στο έργο του Ιωάννου. Μου θύμισε πολλά από την οικογενειακή μας ζωή» δήλωσε η κ. Δήμητρα Ιωάννου μετά το πέρας της παράστασης, η οποία έδειξε να συγκινείται στο σημείο που ο ηθοποιός Βασίλης Σπυρόπουλος απόδιδε το κείμενο του Ιωάννου για τη μητέρα του.

Στόχος της φετινής χρονιάς είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η διείσδυση του ΚΘΒΕ στη νεολαία, εντείνοντας τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

Τι λέει ο σκηνοθέτης

“Παρακολουθώντας την πορεία του πεζογράφου - ποιητή από τα παιδικά του χρόνια έως το θάνατό του, ανιχνεύουμε τη γραφή του, τον απέριττο λόγο του, την ευαισθησία του και την εγγύτητα του προς τον άνθρωπο, καθώς και τον ενορατικό αυτοσαρκασμό του”, σημειώνει ο σκηνοθέτης, Νίκος Βουδούρης. Και προσθέτει:

“Όπως αναφέρει ο Γιάννης Τσαρούχης «Ο Γιώργος Ιωάννου δεν παίρνει ένα ύφος για το λαό, αλλά παίρνει τα πράγματα όπως είναι, για να συγκινήσει τον λαό»”.

Η ταυτότητα της παράστασης

«ΟΔΟΙΠΟΡΩΝΤΑΣ…»

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Ηχογράφηση: Αργύρης Παπαγεωργίου

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Video Art: Γιάννης Πειραλής

ΔΙΑΝΟΜΗ: Βασίλης Σπυρόπουλος

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφοπούλου 3- 4ος όροφος)

Έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: 5/3/2015

Τρίτη έως Παρασκευή στις 11.00 π.μ
Διάρκεια: 45 λεπτά
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δωρεάν.

Πληροφορίες: 2310 424 132-3