etap_mme_ktirio_01.jpg

Διευκρινίσεις θα ζητήσει από την κυβέρνηση η διοίκηση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, όσον αφορά την πρόταση να διατεθούν τα… διαθέσιμα για τις ανάγκες του κράτους.

Αυτή ήταν πρόταση της προέδρου, Γιώτας Αντωνοπούλου, στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Επίσης, εκφράστηκε έντονα και η άποψη να απορριφθεί η πρόταση της κυβέρνησης, αφού το ταμείο, όπως και το επικουρικό του κλάδου (ο ΕΔΟΕΑΠ) δεν δημιουργεί διαθέσιμα με επιδότηση από το Δημόσιο (την άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γ. Αδάμ).
Τα μέλη του δ.σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στάθηκαν με επιφύλαξη ως κάθετη αρνητικότητα στην πρόταση της κυβέρνησης, αφού δεν διευκρινίζεται το παραμικρό για το πώς θα επανέλθουν τα χρήματα αυτά στα ταμεία. Υπάρχει το προηγούμενο του κουρέματος επί υπουργίας Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλου, αλλά και το “θολό” τοπίο όσον αφορά την αντικατάσταση των διαθεσίμων με ρέπος, αφού όλα δείχνουν πως, στη συνέχεια, αυτά τα ρέπος θα μετατραπούν σε… ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι, το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, χθες, στη συνεδρίασή του που γινόταν την ίδια ώρα με τη συνεδρίαση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, αποφάσισε να προτείνει στο δ.σ. του Ταμείου την απόρριψη της αίτησης της κυβέρνησης για τα διαθέσιμα.
Επίσης, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ αποφάσισε να αναθέσει τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για το ταμείο στον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ν. Φράγκο, που έκανε και την πλέον συμφέρουσα (οικονομικά) προσφορά. Λίγο αργότερα, ο κ. Φράγκος κατελάμβανε τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής…
Η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ
Το προηγούμενο Σάββατο είχε προηγηθεί η γενική συνέλευση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).
Όπως ανακοινώθηκε, τα διαθέσιμα του επικουρικού ταμείου είναι στα 37 εκ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα, για το 2015, αναμένεται να φθάσει τα 15 εκ. ευρώ. Εξετάσθηκαν λύσεις για να καλυφθεί η “τρύπα” αυτή με τη λύση που φαίνεται να προκρίνεται να είναι η αίτηση για χορήγηση 10 εκ. ευρώ από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ως προκαταβολή της δόσης του Αγγελιοσήμου. Η απάντηση, πάντως, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ήταν ότι θα μπορούσε να δώσει 3,5 εκ. ευρώ από αυτά.
Στη συνέλευση κατατέθηκαν κι άλλες προτάσεις: Να διεκδικήσει το επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων τα 90 δισ. που χάθηκαν από το κούρεμα της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν η μία. Απο την είσπραξη του Αγγελιοσήμου (πρόταση του Γ. Αδάμ) η άλλη, καθώς αρκετοί είναι οι φορείς που δεν το έχουν αποδώσει στα ταμεία. Υποστηρίχθηκε, όμως, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει καταφέρει να οριστικοποιήσει τα ποσά αυτά, ανάλογα με φορέα…
Την άποψη ότι “δεν είναι ξεκάθαρο” πώς θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά, αν δοθούν στην κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Αν. Φωκιανίδης.
Στη γ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία, πάντως, δεν κατέληξε σε κάποιο ψήφισμα, ειπώθηκε, ακόμη, ότι σε επαφές που έγιναν με τον Δ. Στρατούλη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είδε θετικά την επέκταση του Αγγελιοσήμου στα ΜΜΕ του Διαδικτύου (κάτι που σημαίνει επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία αλλά και ασφάλιση των εργαζόμενων που, τώρα, δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας) και ζήτησε να του δοθεί έγγραφη πρόταση.