Πάνω από 300 μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους στο πλαίσιο του 4ου Μαθητικού Συνεδρίου «Γ. Βιζυηνός – Εις την Πόλιν».


Η τραγική ζωή και το πολύπλευρο έργο του Γ. Βιζυηνού αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι σύνεδροι ακολούθησαν τον Γ. Βιζυηνό στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης μέχρι τον τραγικό  θάνατό του στην Αθήνα.  Συζητήθηκαν θέματα  σχετικά με την ποίηση και την πεζογραφία του, με τις τεχνικές και τη σημασία των ψυχαναλυτικών και ιδεολογικών ερμηνειών του, τις μορφές της σάτιρας που συναντάμε  στο έργο του, τις απόψεις του για τη γλώσσα και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.



Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. «Η πρωτοβουλία φέρνει και πάλι εδώ, ως χελιδόνια κομίζοντα την Άνοιξιν, μαθητάς και μαθητρίας», τόνισε. Και πρόσθεσε πως φέρνει στην Πόλη «τον Γεώργιον Βιζυηνόν, τον εξέχοντα αυτόν λογοτέχνην και συμπολίτην μας».



Αμέσως μετά οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Κωνσταντίνος Φαλελάκης και Μηνάς Χατζησάββας διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του Βιζυηνού.


Ακολούθησαν οι ομιλίες του Σταύρου Ανεστίδη, Ιστορικού του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, του Μιχάλη Χρυσανθόπουλου, Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, του Γιώργου Γεωργή, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι παρουσιάσεις και δράσεις των μαθητών του Ζωγραφείου Λυκείου, του Ζαππείου Λυκείου, της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Κολλεγίου Αθηνών, του Κολλεγίου Ψυχικού και του Παγκύπριου Γυμνασίου. Η απογευματινή συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις ομιλίες του Χάρη Εξερτζόγλου, Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  της Μαρίας Ιατρού, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, της Αλεξάνδρας Ρασιδάκη, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, του Λάμπρου Βαρελά, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και τις παρουσιάσεις και δράσεις των μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου Αλίμου-Μακρυγιάννειο, των Εκπαιδευτηρίων Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου, της Σχολής Μωραΐτη, του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυμνάσιου Ξάνθης. Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, με την παρουσία  του Γενικού Πρόξενου κ. Νίκου Ματθιουδάκη.

Ξενάγηση στην Αγία Σοφία



Τη δεύτερη ημέρα  του Συνεδρίου, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην Αγιά Σοφιά, στην περιοχή Sultanahmet και παρακολούθησαν τη λειτουργία στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου κάθε χρόνο τέτοια ημέρα τελείται η Γ΄ Ακολουθία των Χαιρετισμών, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.



Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ζωγράφειο Λύκειο πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες του Ερατοσθένη Καψωμένου, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Ιφιγένειας Τριάντου-Καψωμένου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Γιώργου Παπαναστασίου, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, του Δημήτρη Καργιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Γεωργίας Φαρίνου-Μαλαματάρη, Καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και οι παρουσιάσεις και δράσεις των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, των Εκπαιδευτηρίων Σύγχρονης Παιδείας, των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και του Αμερικανικού  Κολλεγίου Ελλάδος - Pierce.




Στη συνέχεια, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης διάβασε αποσπάσματα από το διήγημά του «Το πρώτο φιλί-Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο Οθωμανικό χαρέμι», που κυκλοφόρησε για τις ανάγκες του συνεδρίου από τις Εκδόσεις Άγρα και τις Εκδόσεις Ιστός,  και ακολούθησε η μουσική παράσταση από το Μουσικό σχολείο Βόλου με θέμα «Η Πόλη της μουσικής και η μουσική της Πόλης». Τους ταλαντούχους μαθητές συνόδευσαν όλοι οι σύνεδροι και από  το Ζωγράφειο Λύκειο μέχρι την  οδό του Πέρα αντήχησαν μουσικές και τραγούδια. 



Η βραδιά έκλεισε με την θεατρική παράσταση των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη με τίτλο  «Το μόνο της ζωής του ταξίδειον», σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου και τη Μαρία Καβαλιώτη και κίνηση-χορογραφία της  Μέλπως Βασιλικού.

Στη Χάλκη



Την τρίτη ημέρα  οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου τελέσθηκε μνημόσυνο  στον τάφο του ποιητή Ηλία Τανταλίδη, του πρώτου δασκάλου του Βιζυηνού και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη νήσο Πρίγκηπο, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου αναγνώσθηκαν ποιήματα και πεζά του Γ. Βιζυηνού στην ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και την τουρκική γλώσσα  από τους: Έρση Αμπατζή, Θανάση Βαλτινό, Κατρίν Βελισσάρη, Σταύρο Γιωλτζόγλου, Μάρω Δούκα, Νίκο Κόλμαν, Θωμά Κοροβίνη, Peter Mackridge, Πέτρο Μάρκαρη, Γιάννη Πάσχο, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Άρη Τσοκώνα, Κωνσταντίνο Φαλελάκη, Μηνά Χατζησάββα, Γιώργο Χριστοδούλου και τους εκπροσώπους των μαθητών.



Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου Βασίλης Αγροκώστας τραγούδησε το λαϊκό θρήνο  για την Άλωση της Πόλης «Γιατί πουλί μ΄ δεν κελαηδείς» καταχειροκροτούμενος.

Τις αναγνώσεις πλαισίωσε το Μουσικό Σχολείο Βόλου με βυζαντινούς ύμνους.



Ακολούθησε  περιήγηση στον Βόσπορο και συζήτηση εν πλω με θέμα «Εμείς και ο Βιζυηνός», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή. Συμμετείχαν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Πάσχος, ο Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και εκπρόσωποι των μαθητών.