Τα 11 προβλήματα - φωτιά, που ταλαιπωρούν τους δημότες του Ωραιοκάστρου παρουσίασε η δημοτική αρχή στους βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης των οποίων ζήτησε την βοήθεια για να βρεθούν χρήματα ώστε να επιλυθούν.


Μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστ. Γαβότση οι βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ) αλλά και ο Αγγ. Θεμελής, που εκπροσώπησε το ΚΚΕ, καθώς η Ελένη Γερασιμίδου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ενημερώθηκαν από τη δημοτική αρχή για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις θεομηνίες που έπληξαν το διευρυμένο δήμο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. (Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης (ΝΔ) και Κατερίνα Μάρκου (ΠΟΤΑΜΙ) είχαν ενημερώσει ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν). 

Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε στις άμεσες και επείγουσες ανάγκες του δήμου, που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής καθώς και στην αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο – αστικό και αγροτικό- προκειμένου αυτό να καταστεί και πάλι προσβάσιμο. 

Σημαντικό θέμα επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, είναι το ζήτημα των σχολικών και δημοτικών κτιρίων τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις προαναφερθείσες θεομηνίες και χρήζουν άμεσων επισκευών. 

Τα έντεκα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως τα παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ευάγγελος Καραστερίου είναι τα εξής:

1) Κατασκευή Γέφυρας Φιλαδέλφειας
Μελέτες: 100.000 ευρώ
Έργο: 300.000 ευρώ

2) Κατασκευή Γέφυρας Μονολόφου
Μελέτες: 80.000 ευρώ 
Έργο: 500.000 ευρώ 
Κατασκευή Γέφυρας Πενταλόφου: 400.000 ευρώ

3) Κατασκευή αγωγού ομβρίων στο αγρόκτημα Ωραιοκάστρου: 400.000 ευρώ

4) Αποκατάσταση τεχνικών αποχέτευσης ομβρίων (οχετοί, μικρά τεχνικά, διαβάσεις ρεμάτων): 300.000 ευρώ

5) Αποκατάσταση οδικού δικτύου
Αποκατάσταση αστικού δικτύου: 1.000.000 ευρώ
Αποκατάσταση αγροτικού δικτύου: 1.000.000 ευρώ

6) Δημιουργία αναχώματος κατά μήκος του Γαλλικού ποταμού: 150.000 ευρώ

7) Αποκατάσταση σχολικών κτιρίων 500.000 ευρώ

8) Αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων 500.000 ευρώ

9) Επισκευές ζημιών στο βιολογικό καθαρισμό και σε γεωτρήσεις 250.000 ευρώ

10) Εκμίσθωση μηχανημάτων 200.000 ευρώ 

11) Κατασκευή αγωγού ομβρίων στη Βάλτα Φιλαδέλφειας 150.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Καραστερίου το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 5.830.000 ευρώ. 

Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε και στο θέμα των νερών της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας, το οποίο αναμένεται να λυθεί με έργα που ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ όπου η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά υπερβαίνει τα ανώτατα όρια συγκέντρωσής τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακατάλληλο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και σε ορισμένες τοπικές κοινότητες της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας (Πεντάλοφος, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεσαίο), όπου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. 

«Μεταξύ των προτάσεων της ΕΥΑΘ είναι η ενίσχυση με 3500 κ.μ/ημέρα το δίκτυο της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας και η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά του πόσιμου νερού» είπε ο κ. Γαβότσης και ζήτησε από τους βουλευτές τη βοήθειά τους για την επίσπευση της μελέτης καθώς όπως είπε «πρόκειται για μια λύση, η οποία θα ευδοκιμήσει μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η μελέτη να επισπευσθεί και να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πολύπαθο πρόβλημα». 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα θέματα, τα οποία θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα όπως η διαχείριση βιομάζας περιοχής Νεοχωρούδας – Πενταλόφου, οι υπερβολικές αντικειμενικές τιμές ιδιοκτησιών (Δ.Ε. Μυγδονίας), το αποχετευτικό δίκτυο των περιοχών Νεοχωρούδας- Πενταλόφου και Μελισσοχωρίου, ο βιολογικός στην περιοχή της Λητής (Δ.Ε. Μυγδονίας) και η κατασκευή υπολοίπου τμήματος επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης- Ωραιοκάστρου (περιοχή Γαλήνης). Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της απομάκρυνσης των πυλώνων της γραμμής του Παλαιοκάστρου, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. «Στείλαμε ήδη σχετική επιστολή στα αρμόδια υπουργεία και ζητούμε ενημέρωση», είπε ο κ. Γαβότσης.