Δέκα χρονών έγινε, σήμερα, το Γιουτιούμπ. Ήταν 14 Φεβρουαρίου 2005, όταν ο κόσμος είδε τον Τζαουέντ Καρίμ, έναν εκ των εμπνευστών και πρώην υπάλληλο του PayPal, να μιλάει για τις προβοσκίδες των ελεφάντων στον ζωολογικό κήπο.

 

Αυτό ήταν το πρώτο βίντεο, που ανέβηκε στη γνωστή πλατφόρμα. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι χρήστες αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, οι δυνατότητες για τους χρήστες έγιναν πάρα πολλές κι από τα απλά βιντεάκια, πλέον, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις… το δικό σου κανάλι!

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο το Γιουτιούμπ είχε 38 εκατομμύρια επισκέπτες, που μέσα σε μία δεκαετία έφτασαν το ένα δισεκατομμύριο κάθε μήνα, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους διαφημιστές.

Παρά τη δημοφιλία του το YouTube έχανε περίπου μισό εκατομμύριο τον μήνα, μέχρι που εξαγοράστηκε το 2006 από την Google, η οποία, δίνοντας μόλις 15 εκατομμύρια, απέκτησε μία πραγματική μηχανή χρημάτων, που έμελλε πολύ σύντομα να γίνει ιντερνετικός κολοσσός.

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του YouTube εκτιμάται στα 2 δισ. δολάρια και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαφημιστές χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα για να προβάλουν τα προϊόντα τους.

Συνολικά τα έσοδα από διαφημίσεις υπολογίζονται στα 3,7 δισ. δολάρια.

Το μέλλον, όμως, είναι άγνωστο, όπως σε κάθε Ιντερνετική πλατφόρμα. Είναι, όλες, κερδοφόρες, δίνουν δισεκατομμύρια στους κατόχους τους, όμως οι χρήστες τους παραμένουν στο έλεος των ιδιοκτητών, οι οποίοι, μπορεί, μια μέρα, να ξυπνήσουν, να βαρεθούν να εισπράττουν και να κλείσουν, σε λίγα λεπτά, την “επιχείρηση”, αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατομμύρια ανθρώπους. Κι αν βιάζεστε να πείτε “αυτά δε γίνονται” θυμηθείτε τι έγινε με τον περίφημο ρίντερ, του Γκουγκλ…