Τα σόσιαλ μίντια, όπως το Φέισμπουκ και το Τουίτερ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ομάδες διασωστών σε καταστάσεις κρίσεις, όπως ένας σεισμός σε μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη!


Αυτό τόνισε ο Οδυσσέας Σπύρογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας DOTSOFT, ο οποίος μίλησε για τη χρησιμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε καταστάσεις κρίσεων, σε ανοιχτή ημερίδα που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου και την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πολλά μέλη εθελοντικών διασωστικών ομάδων, αλλά και αρκετοί εκπαιδευτικοί και φοιτητές.   

Ο κ. Σπύρογλου αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα social media στο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών διάσωσης και υποστήριξης, μεταξύ των υπηρεσιών διάσωσης και του κοινού σε όλα τα στάδια της κρίσης, αλλά και μεταξύ του κοινού με τη διακίνηση καλών πρακτικών, συμβουλών και αξιόπιστων πληροφοριών. Υπογράμμισε μάλιστα το ρόλο των social media ως εργαλείο για τη διατήρηση της ψυχραιμίας των εμπλεκομένων, της άντλησης πληροφοριών και της εξασφάλισης ότι οι πληροφορίες που διακινούνται είναι σωστές και δεν σπέρνουν το πανικό.  

Στην ίδια ημερίδα, η δρ. Ασημίνα Κούρου,  γεωλόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), παρουσίασε αναλυτικά όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού, ενώ, ταυτόχρονα, αναφέρθηκε μέσα από παραδείγματα του παρελθόντος, σε λάθη που έχουν γίνει κι είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. 

Συγχρόνως, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παρουσίασαν τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις πλημμυρών και πυρκαγιών, ενώ έμφαση δόθηκε στο θέμα των δασικών πυρκαγιών και την πρόληψή τους.

Τέλος, η κυρία Γεωργία Κιζιρίδου, εξελικτική - σχολική Ψυχολόγος, MSc, Α.Π.Θ., εκπαιδεύτρια ενηλίκων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις μιας κατάστασης κρίσης στη ψυχολογία των πολιτών και, συγκεκριμένα, στις ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης, όπως είναι το μετατραυματικό άγχος, οι φοβίες, η κατάθλιψη και η διαταραχή προσαρμογής. Επίσης, αναφέρθηκε στους σωστούς τρόπους για τη διαχείριση της ψυχολογίας του κόσμου σε μία κατάσταση κρίσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και άτομα από την κοινότητα των κωφών, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε με live streaming μέσω της πλατφόρμας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωφών.