ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ


Την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε πριν περίπου μία ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντάται με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενόψει της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου. 

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, κρίσιμη και ευαίσθητη, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε αυτό τον κάβο που θα μας δώσει δυνατότητες να προχωρήσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίον έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Είμαστε στο μέσον μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν έχει γίνει τίποτα που δεν περιμέναμε». «Όλα τα περιμέναμε και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες. Ίσως να μην περιμέναμε αυτή την ανάταση που υπάρχει στη χώρα μας, την ελπίδα και πατριωτική υπερηφάνεια που έχει δημιουργηθεί και μας βοηθάει πάρα πολύ» επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δύο ακόμη παράγοντες, η κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για το δίκιο της Ελλάδας και η θετική στάση στα ελληνικά αιτήματα μέσα από τις επαφές με ξένους ηγέτες, βοηθούν.
«Δεν έχουμε ένα μέτωπο απέναντί μας, απομόνωσης» είπε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι βλέπει τις δυσκολίες, επισημαίνοντας: «Η Ευρώπη ζει μια ιστορική περίοδο, ιστορικότερη από το 1848, από τη μεγάλη ευρωπαϊκή επανάσταση». Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα να πετύχει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει, γιατί όπως είπε, «είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα, το περιμένει ο λαός, η ελπίδα και προσμονή του είναι μεγάλη και ελπίζω όλα να πάνε καλά για να δει καλύτερες μέρες».

H διαδικασία εκλογής

Αναφορικά με την εκλογή, το Σύνταγμα απαιτεί πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που θα διεξαχθεί σήμερα στις 19:30 στην Ολομέλεια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για Πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, τον οποίον θα στηρίξουν και τα κόμματα της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).

Ως πρόταση εξαιρετικά τιμητική αλλά και ως πρόταση που εμπεριέχει ευθύνη, χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την πρόταση υποψηφιότητας, που του έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ.