IMTM 2015Μεγάλη αποδοχή έχει η Θεσσαλονίκη σε Ισραηλινούς τουρίστες. Αυτό διαπίστωσαν μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων που πήραν μέρος στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «International Mediterranean Tourism Market 2015», στο Τελ Αβίβ.

Η ΕΞΘ συμμετείχε για πέμπτη συνεχή φορά στην ΙΜΤΜ και αισιοδοξεί ότι η φετινή χρονιά θα είναι αντίστοιχη των καλών οιωνών που συνάντησε εκεί, στρέφοντας τις προσπάθειές της στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος, παρά τη μείωση (-11,99%, 42.665 διανυκτερεύσεις), στον αριθμό των διανυκτερεύσεων Ισραηλινών που σημειώθηκε στα ξενοδοχεία της πόλης το 2014.

Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον τόσο από ήδη συνεργαζόμενα τουριστικά πρακτορεία με τη Θεσσαλονίκη, όσο και από νέα που επιθυμούν να εντάξουν τον προορισμό στα τουριστικά πακέτα τους. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών πρακτορείων, κατά τις οποίες η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκε ως ένας γνώριμος προορισμός και διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες συμφωνίες, όχι μόνο για γκρουπ, αλλά και για τουρίστες που ταξιδεύουν μεμονωμένα, με συντροφιά ή με τις οικογένειές τους.

Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν καλά τη Θεσσαλονίκη για το εβραϊκό στοιχείο της, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Για τις νεώτερες γενιές, τα εβραϊκά μνημεία που έχουν διασωθεί είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τις ευκαιρίες που προσφέρει ο προορισμός για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Αυτό φάνηκε κυρίως τη δεύτερη μέρα, κατά την οποία, το περίπτερο της ΕΞΘ έγινε σημείο αναφοράς για επισκέψεις κοινού.

Ο λαός του Ισραήλ ταξιδεύει αρκετά κατά τη διάρκεια του έτους και ένα δυναμικό ποσοστό του επιλέγει τουλάχιστον δύο αποδράσεις αναψυχής κατ΄ έτος. Επίσης, η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για city break, δηλαδή για ταξίδια τριημέρου με επίκεντρο τη διασκέδαση, η οποία ξεχωρίζει στις επιλογές τους. Τελευταία παρατηρείται ενδιαφέρον για ταξίδια που περιλαμβάνουν το γύρο της Βόρειας Ελλάδας και τα οποία έχουν ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και στην κατεύθυνση αυτή, εξετάστηκε η δημιουργία αντίστοιχων πακέτων για εκείνους που επιλέγουν το συγκεκριμένο είδος διακοπών.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης συμμετείχε με δικό της σταντ στο ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ, φιλοξενώντας και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην αποστολή πήραν μέρος η υπεύθυνη Μάρκετινγκ της ΕΞΘ κα Ευδοκία Τσατσούρη και τα στελέχη του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κα Λίλιαν Σαμαρά και κ. Γιώργος Μπαζμαδέλης. Στο Τελ Αβίβ ταξίδεψαν επίσης, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης.