Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά «δεν είναι μια νέα κυβέρνηση που θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές».


Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , στις δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ αν η κυβέρνησή του θα τολμήσει την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δώσει δικαίωμα στους μουσουλμάνους της Θράκης να εκλέγουν τον μουφτή τους και θα επιτρέψει τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, δήλωσε: «Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά».

Επισήμανε σχετικά πως πιστεύει «ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και, «αναγνωρίζοντας ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, της εκλεγμένης κυβέρνησης του κυπριακού λαού».

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για δάνειο από τη Ρωσία και ανέφερε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε μια «ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους της στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα και η χώρα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς». Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει λύση στην περίπτωση που αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση άρνηση των δανειστών της στη νέα συμφωνία που επιδιώκει, καθώς και να σχολιάσει το λεγόμενο Grexit, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρον τη νωπή, λαϊκή εντολή που έχει. Είναι μια εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης με ασφάλεια, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. «Όσο δε, αφορά τα τρομολαγνικά σενάρια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν» είπε.

Συναφώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε: «Η ΕΕ και η ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο, είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές». Ελλάδα και Κύπρος, υπογράμμισε, αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.

 Σε ερώτηση αν εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στο θέμα αντικατάστασης της τρόικας από άλλο όργανο εποπτείας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη. Ώριμη, διότι από την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγκαία, διότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, βεβαίως μέσα από συνεννόηση, από κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές θεμελιακές μας δεσμεύσεις σε όλα όσα μας δεσμεύουν και αποτελούν ιδρυτικές αποφάσεις των Συνθηκών της ΕΕ».

Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.

Απαντώντας σε Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μήνυμα του προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, «είναι μήνυμα ενότητας και συνεργασίας. Και μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την προκοπή για αυτό τον πονεμένο τόπο» επισήμανε.