Την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη του Eurogroup.  


«Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως πριν το Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, όπως είπε του παρουσίασε ένα προσχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα συμφωνούσε, και το οποίο περιελάμβανε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα και την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Ξαφνικά το κείμενο του Μοσκοβισί αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω», είπε.

«Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ. Όμως μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης υπόσχεση για ευελιξία» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη θέση του ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της παράτασης του μνημονίου και των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση εξελέγη για να αλλάξει τη φιλοσοφία του προγράμματος. Θα δράσουμε με γνώμονα την μη επιδείνωση της ελληνικής κρίσης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε.