ΧΙΟΝΙΑ_12.JPG

Με τσουχτερό κρύο και χιόνι ξύπνησαν πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα μικροπροβλήματα από τη νέα επιδείνωση του καιρού.

Χιονόπτωση σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σε πολλά σημεία της Αττικής, ενώ ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από το μηδέν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Ενδεικτικά, -2 βαθμούς Κελσίου δείχνει το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στην πόλη των Σερρών.

Στους -6 βαθμούς Κελσίου είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο, ενώ στους -5 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν χθες, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται, από και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα Πέλλας, μέσω Κερασιάς, από το 20ο έως το 25ο χλμ. και μέσω Άρινισσας, από το 9ο έως το 25ο χλμ., ενώ στο νομό Χαλκιδικής, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Ταξιάρχη – Αρναία, μέσω Χολομώντα), καθώς και στις επαρχιακές οδούς, Πολύγυρου – Ταξιάρχη, (μέσω Τσουκαλά) και Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος.

Στον νομό Ημαθίας, αναγκαίες είναι οι αλυσίδες στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης, από το 86ο έως το 98ο χλμ. (μέσω Καστανιάς) και στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, από το 19ο (διασταύρωση Κωστοχωρίου) έως το 26ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), όπως επίσης, στο δρόμο που συνδέει την Καστανερή με τα Λιβάδια, στο Κιλκίς. Στην Καστοριά, αλυσίδες, χρειάζεται η επαρχιακή οδός Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 28ο χλμ.

Κλειστό είναι το χιονοδρομικό κέντρο στο Πήλιο, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης. Χιονοπτώσεις και σημειώθηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Ελατοχωρίου, Περτουλίου και Σελίου.

Σε λειτουργία είναι το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι, αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν και 3-5 Πηγαδίων.

Ομαλά διεξάγεται στο μεταξύ η κίνηση των οχημάτων στην Κοιλάδα των Τεμπών, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη χιονόπτωση στη διάρκεια της νύχτας.

Προκειμένου να διευκολυνθούν τα μηχανήματα για την εκκαθάριση του χιονιού, διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, για να αποκατασταθεί στις 05.30 το πρωί.

Μικροπροβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Στο μεταξύ, λόγω των ισχυρών βόρειων – βιορειοανατολικών ανέμων που φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Μαρμάρι και από Αγία Μαρίνα για Νέα Στύρα.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσης γνωστό αν τα δρομολόγια των υδροπτερύγων απο το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν κανονικά. Κλειστή παραμένει επίσης η γραμμή Καβάλα-Πρίνου λόγω βορείων ανέμων που φθάνουν πρόσκαιρα στα ανατολικά τα 8 μποφόρ.

Το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πριν την αναχώρησή τους με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε το πρωί δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για θάλασσα Κυθήρων-Νοτιανατολικό Κρητικό Ιεράπετρα-Νοτιοδυτικό Κρητικό-Καρπάθιο και θάλασσα Καστελόριζου.