koudounoforoi_20140208_02.JPG

Κουδουνοφόροι, μουσικοί και χορευτές θα δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.

 

Η 2η πομπή των Κωδωνοφόρων θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Λευκό Πύργο και θα καταλήξει, μέσω της Λεωφόρου Νίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους. Συμμετέχουν 22 ομάδες (περίπου 1500 άτομα) από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Η κάθε ομάδα, μόλις θα φτάνει στην πλατεία Αριστοτέλους, θα αναπαριστάνει τα δρώμενα της περιοχής της. Στη συνέχεια θα περιδιαβαίνει αυτόνομα, το κέντρο της πόλης, και θα συνεχίζει το γλέντι της, με τη συμμετοχή φυσικά του κόσμου.

koudounoforoi_20140208_01.JPG

Είναι μια ευκαιρία, μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά έθιμα της κωδωνοφορίας. Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών. Με την πομπή ολοκληρώνονται, για φέτος, οι «δρόμοι του κουδουνιού» που παρουσιάζουν, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, ένα «εκκωφαντικό» έθιμο το οποίο συναντάμε στην Ελλάδα αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης.

Την Κυριακή 8/2 η Λεωφόρος Νίκης θα είναι κλειστή για τα οχήματα καθώς η δράση συνδυάζεται με την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για πεζοδρόμηση, της συγκεκριμένης οδού, μια φορά το μήνα.

koudounoforoi_20140208_03.JPG

Στην πομπή συμμετέχουν ομάδες από: Σοχό Θεσσαλονίκης, Γόννους Λάρισας, Καλή Βρύση, Βώλακα, Πετρούσα, Πύργοι, Παγονέρι, Μοναστηράκι και Ξηροπόταμο Δράμας, Δίστομο Βοιωτίας, Βιτάνοβτσι, Καρλόβο και Ντόλνα Σεκίρνα Βουλγαρίας, Βαμβακόφυτο και Ανθή Σερρών, Σαρανταπόρο Λάρισας, Παλαμά Καρδίτσας, Σκύρο, Εφταχώρι Καστοριάς, Λότσοβικ Σερβίας, Νικησιανή Καβάλας και Λιβάδι Ολύμπου.