efimerides_05.jpg

Με μια ματιά, οι πρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι των κυριακάτικων εφημερίδων(1 Φεβρουαρίου 2015), οι οποίοι αφορούν, οι περισσότεροι, τις πρώτες ημέρες της συγκυβέρνησης.


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: To “παζάρι” για τους φόρους

Η εφημερίδα αναφέρεται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτηρίζει “πολλές” κι επισημαίνει ότι οι δανειστές μας θα πρέπει να δεχτούν μείωση πλεονάσματος.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Άγριος Φεβρουάριος με συγκρούσεις, ελιγμούς & προσδοκίες

«Συγκρούσεις, ελιγμοί και προσδοκίες, αποφασισμένα και ταυτοχρόνως διερευνητικά βήματα, επιθέσεις και αντεπιθέσεις, τα «πάντα όλα» στον ίδιο «χάρτη« που η νέα κυβέρνηση κατέγραψε στις πέντε πρώτες μέρες της πορείας της, πρόβαλλαν απαιτητικά και αραδιασμένα στο τραπέζι του Μαξίμου υπενθυμίζοντας τους στόχους και τις λύσεις μέσα στον... άγριο Φεβρουάριο», επισημαίνει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Καληνύχτα Αντωνάκη!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό αναφωνούν οπαδοί, μέλη, στελέχη και κορυφαίοι της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Προσοχή... παγόβουνο!

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «την αναζήτηση «συμμαχιών» που θα αποτρέψουν το παγόβουνο μιας οριστικής ρήξης με την Ε.Ε. ή ακόμη και το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ξεκινά από αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Προηγουμένως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ρήξης όχι με την Ε.Ε. αλλά με τη Γερμανία και τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει θεωρώντας τες την απόλυτη λύση για τη σταθερότητα του ευρώ».

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο λαός στηρίζει τη διαπραγμάτευση

«Ο λαός στηρίζει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους - δανειστές, που ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα», λέει η εφημερίδα. Επικαλείται την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Public Issue για την "Αυγή", σύμφωνα με την οποία, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ετοιμότητα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα φτάνει πλέον στο 70%.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προλάβετε ρυθμίσεις για σύνταξη πριν τα 62

Οδηγίες της εφημερίδας για όσους θέλουν να πάρουν νωρίς σύνταξη.

Η ΕΠΟΧΗ: Διαπραγμάτευση με πραγματικά πυρά

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση εμμένει στις προεκλογικές της διακηρύξεις και προχωρά στη διαπραγμάτευση, που θα είναι σκληρή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκηνικό σύγκρουσης με Ευρωζώνη

«Σκηνικό σύγκρουσης της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη διαμορφώνεται μία εβδομάδα μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ», λέει η εφημερίδα. Προσθέτει ότι «τα ορόσημα για ενδεχόμενο συμβιβασμό είναι τυπικά δύο: η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 12 και, κυρίως, το Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου. Ομως, με βάση τις πρώτες τοποθετήσεις των δύο πλευρών, το χάσμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο», υποστηρίζει.

Κυριακάτικη Δημοκρατία: Ενιαίο μισθολόγιο στις τράπεζες

«Σκέψεις για να μειωθούν οι μισθοί -κάποιοι μάλιστα μιλούν και για επέκταση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου- στις τράπεζες που τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου υπάρχουν στο επιτελείο της νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα για να ασκηθεί κοινωνική πολιτική σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η "επόμενη μέρα" είναι εδώ και δεν φέρνει διέξοδο για το λαό

«Είναι εδώ η διαπραγμάτευση, για λογαριασμό του κεφαλαίου εντός των δεσμεύσεων της ΕΕ και με δεδομένους τους αντιλαϊκούς στόχους της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων», λέει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: Τα αγκάθια κάθε υπουργείου

Η εφημερίδα μιλά για τις προτεραιότητες σε Παιδεία, Υγεία, Δημόσιο και δικαιοσύνη και αναλύει το τι υποσχέθηκε και τι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σήμα κινδύνου για τις δαπάνες

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Που το πάει ο Τσίπρας

H εφημερίδα μιλά για “διεθνές σοκ, από το ορθό κοφτό ‘όχι’ της Αθήνας”. Κάνει λόγο για “15 κρίσιμες μέρες για την Ελλάδα και το ευρώ”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Η παλινόρθωση του δημόσιου τέρατος

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη “να διοχετεύσει πολύτιμα έσοδα από τους φόρους μας για να επαναφέρει την αναξιοκρατία και τη σπατάλη στον δημόσιο τομέα”.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ρήξη πριν τον συμβιβασμό

Η εφημερίδα αναλύει τη “στρατηγική Τσίπρα στον πόλεμο με τη Μέρκελ και τη συντηρητική Ευρώπη”. Κάνει λόγο για “οργή στο Βερολίνο από τη σκληρή γραμμή της Αθήνας”, “επαφές με Ολάντ και Ρέντσι” και  “γέφυρες με Ντράγκι και ΗΠΑ”.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ταραχή στους δανειστές

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “σοκ προκαλεί στις τάξεις των δανειστών η σθεναρή στάση της κυβέρνησης και το ηχηρό «όχι» του Αλ. Τσίπρα στις εκβιαστικές απαιτήσεις Βερολίνου και Βρυξελλών. Στις επαφές που είχε τα τελευταία 24ωρα με τους Μ. Σουλτς και Γ. Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές, και μέσω αυτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις διακηρυγμένες θέσεις του. Ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανέτοιμοι παγκοσμίως για ξέσπασμα πανδημιών

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις θανατηφόρες πανδημίες και ως συνήθως οι κυβερνήσεις... το χαβά τους».

Kontranews: Οι Γερμανοί πάνε να κάνουν ήρωα τον Αλέξη

Η εφημερίδα γράφει πως “70% θα πάρει ο Τσίπρας αν κάνει τώρα εκλογές”…

Realnews: Οι 15 ημέρες της "φωτιάς"!

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ""σκληρό ροκ" μέχρι το Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου" και αποκαλύπτει ότι ο Tσίπρας είπε στον Ντάισελμπλουμ: "Έχετε συνηθίσει με το καλημέρα τις κωλοτούμπες. Εμείς θα πρωτοτυπήσουμε".