gaitani_anastasiadis_01

Δυο βουλευτές Θεσσαλονίκης ήταν μεταξύ των πέντε που δεν πήγαν, τελικά, στη Βουλή, για να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δικαιολογημένος ήταν ο ένας…

 

Μια ήταν η κυβερνητική βουλευτίνα Ιωάννα Γαϊτάνη (του ΣΥΡΙΖΑ). Χθες, η κ. Γαϊτάνη, που προέρχεται από την ΔΕΑ(αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ), είχε εκφραστεί κατά της υποψηφιότητας Παυλόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επέμενε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έπρεπε να ψηφίσει μια Κεντροδεξιά λύση, αλλά να προχωρήσει στην ολική ρήξη και ανατροπή και να επιλέξει μια προσωπικότητα από το χώρο της Αριστεράς.

Ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος (1977-1981) στη Grenoble της Γαλλίας, η Ιωάννα Γαϊτάνη, το 1987 εντάσσεται στην οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του τροτσκισμού και την Ο.Σ.Ε. (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση). Από το 2001 είναι στέλεχος της Δ.Ε.Α. (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) και ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Παράλληλα, ενεργοποιείται στο γυναικείο κίνημα της πόλης και από το 2011 συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο χρέος και τα μέτρα λιτότητας.

Με την εκλογή της, για πρώτη φορά στην ιστορία της, οργάνωση που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο στην Ελλάδα βλέπει στελέχη της να περνούν την είσοδο του Κοινοβουλίου.

Στο εξωτερικό ο Αναστασιάδης

Ο δεύτερος βουλευτής Θεσσαλονίκης που δεν βρέθηκε στη Βουλή, ήταν ο Σάββας Αναστασιάδης. Είναι, όμως, εντελώς διαφορετική η δική του περίπτωση, αφού η απουσία του δεν μπορεί να μετρηθεί ως πολιτική πράξη. Βρισκόταν στο εξωτεριό και εγγράφως δήλωσε πως, αν μπορούσε να παραβρεθεί, θα ψήφιζε τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Γεννήθηκε στην Αυγή Θεσσαλονίκης, τελείωσε το Γυμνάσιο Σοχού και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά. Ήταν τελωνειακός υπάλληλος, εκλεγμένος πρόεδρος στη ΔΑΚΕ Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας και, στη συνέχεια, πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας.

Το 1998 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος, το 2000 του ανατίθεται η Γραμματεία Παλιννοστούντων του Νομού Θεσσαλονίκης και ορίζεται από την Γραμματεία Οργανωτικού της Ν.Δ. Τομεάρχης Κοζάνης.

Το 2002 εκλέγεται Έπαρχος Λαγκαδά.

Το 2005 γίνεται πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης «Εθνικού πάρκου Κορώνειας – Βόλβης – Μακεδονικών Τεμπών».

Το 2006 επανεκλέγεται Έπαρχος Λαγκαδά, παραιτείται από την θέση και εκδηλώνει πρόθεση υποψηφιότητας με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου τελικά με 19.000 σταυρούς βρίσκεται στην 5η θέση. Ο τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης, του αναθέτει την διοίκηση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων.

Τον Οκτώβριο του 2009 εκλέγεται Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης κι επανεκλέγεται το 2012 και το 2015.

Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και Αθηνών.