Δεν... γλίτωσαν πέντε λιγούστρα (σ.σ. είναι ποικιλία ψηλών θάμνων), που ζούσαν επί χρόνια στις οδούς Γ. Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας της Θεσσαλονίκης. Τελικά θα κοπούν, για να δημιουργηθούν δίκτυα ομβρίων υδάτων!


Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν να μην απομακρυνθούν τα δένδρα από τους δυο δρόμους. Μάλιστα, ζήτησαν το εξής: "Όπως έγινε με τον τεράστιο κέδρο της Αγίας Θεοδώρας, που δε θα απομακρυνθεί ούτε θα κοπεί, θέλουμε να συμβεί και με τα λιγούστρα του ίδιου δρόμου και της Γεωργίου Σταύρου".

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι τα δένδρα "πρέπει να φύγουν από εκεί για να περάσει ο αγωγός ομβρίων υδάτων". Ο Κ. Πανούσης, κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο, υπογράμμισε: "Βλέπουμε ότι έχουν αντικατασταθεί οι αγωγοί ύδρευσης, χωρίς να χρειαστεί η μετακίνηση. Δεν γίνεται να συμβεί το ίδιο και με τον αγωγό ομβρίων";

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αθ. Παππάς, αφού υπογράμμισε ότι "με την πάροδο του χρόνου τα δένδρα αυτά μεγαλώσανε και... γίνανε μεγάλα", επέμεινε στην απομάκρυνση των λιγούστρων, επειδή θα δημιουργηθεί νέα δενδροστοιχία με ακακία και εμποδίζουν τις εργασίες, καθώς θα γίνει ενιαία διαμόρφωση "που θα συνδιαλέγεται αρχιτεκτονικά" και "θα υπάρχει συστοιχία".

"Τα ίδια ακούσαμε και από άλλους ευαίσθητους, λες κι εμείς δεν είμαστε ευαίσθητοι. Ο λαϊκισμός είναι εύκολο πράγμα", συμπλήρωσε, σε αυστηρό ύφος προς τους πολίτες, για να καταλήξει: "Έτσι είναι η ζωή. Μην υπερβάλουμε"!

Η Ιλεάννα Ιωαννίδου, επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση", επικαλέστηκε καθηγητές του πανεπιστημίου, για να αποδείξει πως πρόκειται για πέντε δένδρα σε δύο δρόμους που "δεν είναι άρρωστα" και τα οποία δε θα μεταφερθούν, αλλά θα κοπούν "επειδή είναι πολύ μεγάλα". Επέμεινε στο να μεταφερθούν, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στο ριζικό τους σύστημα. Υπογράμμισε πως, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είχε εγκριθεί μόνον η μετακίνηση κι όχι το κόψιμο των δένδρων.

"Συζήτηση επί της ουσίας" χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε, ο δημοτικός σύμβουλος της "Πρωτοβουλίας", κ. Άγιος.

Να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση από την ΕΥΑΘ Α.Ε., που εκτελεί τα έργα, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να διασωθούν τα πέντε δένδρα, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.



Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, όμως, επέμενε πως υπάρχει μελέτη και θα... χαλάσει η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής, αν κοπούν τα πέντε δενδράκια! Έδειξε ακόμη και έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο τα πέντε λιγούστρα θα... σκεπάσουν τα δένδρα που θα φυτευθούν και αυτά δε θα μπορούν να αναπτυχθούν!

"Αγριόθαμνους" χαρακτήρισε τα πέντε δένδρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. "Δεν είναι δένδρο πόλεως το λιγούστρο", είπε. 

"Ο κύβος ερρίφθη", έκλεισε τη συζήτηση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος.