Την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία συνοδεύει το ελληνικό αίτημα παράτασης, δημοσιοποιεί το Reuters.


Στην επιστολή ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως η Ελλάδα ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης εξάμηνη παράταση του προγράμματος της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, υποσχόμενη να σεβασθεί όλο το χρέος της και να μη λάβει μονομερή μέτρα.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

» Στα πέντε τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται για μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σκοπό τη βελτίωση των προοπτικών της ανάπτυξης και της εργασίας, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οικονομική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση της συνεχιζόμενης κρίσης.

» Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση διακόπηκαν από τις προεδρικές και τις εθνικές εκλογές και ως εκ τούτου ορισμένες από τις τεχνικές συμφωνίες ακυρώθηκαν.

» Οι ελληνικές Αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της, όπως επίσης δηλώνουμε την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας, προκειμένου να αποτρέψουμε τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα, την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική έναντι του οικονομικού και διαδικαστικού περιεχομένου της.

» Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές Αρχές υποβάλλουν αίτημα για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για διάστημα έξι μηνών, στη διάρκεια του οποίου θα προχωρήσουμε μαζί και θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας της παρούσας συμφωνίας προς μια επιτυχή κατάληξη και αναθεώρηση, στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνηση, αφενός, και των θεσμών, αφετέρου.

» Στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Συμφωνίας είναι:

» Α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα επιτύχει τα πρέποντα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση.

» Β) Να εξασφαλίσουμε, συνεργαζόμενοι στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, απέχοντας ταυτόχρονα από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

» Γ) Να επιτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεισάγει την εξαίρεση (σ.σ. τους ειδικούς όρους αποδοχής των ελληνικών ομολόγων παρά τη χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας), σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της.

» Δ) Να επεκτείνουμε τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που κρατά το HFSF (Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). (σ.σ. αφορά στο κεφαλαιακό μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ, το οποίο έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της διευθέτησης των κόκκινων δανείων).

Ε) Να ξεκινήσουμε εργασίες ανάμεσα σε τεχνικές ομάδες για πιθανό νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, που οι ελληνικές αρχές οραματίζονται ανάμεσα σε Ελλάδα, Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα μπορούσε να διαδεχθεί την παρούσα Συμφωνία.

Στ) Να συμφωνηθεί εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ και, στο ίδιο πνεύμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάρκεια της διευρυμένης συμφωνίας.

»  Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου: α) να επιτευχθεί η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και β) να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις ουσιαστικές εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αμειβόμενη απασχόληση και κοινωνική συνοχή».