varoufakis_ypourgeio_oikonomikon_20150128_01.jpg

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς, λίγο πριν από τη συνάντηση με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, εάν η χώρα «θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πιέσεις».

Η συγκεκριμένη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λία Μπούζις, ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Αμέσως μετά, ο κ. Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μετέβησαν στη Βουλή, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, κατά την προσέλευσή του στο υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης, ερωτηθείς εάν δήλωσε ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου, απάντησε ότι «δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το Μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το Μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές. Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο». Σε ερώτηση «πώς θα αρθούν οι πιέσεις;», ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε «μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη».

Εν τω μεταξύ, συνάντηση  με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σινγκ, που συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Το θέμα που κυριάρχησε  ήταν η δυνατότητα νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο υπουργός παρουσίασε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το περίγραμμα του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τις επενδύσεις.