Φωτογραφία της (c) Maarit Kytoharju

Συναυλία με την Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico για την Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Μαρτίου (στις 21:00) στο κτίριο Μ2 Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής.
 


Η συναυλία έχει τίτλο“Τραγούδια της Θεσσαλονίκης”. Σε αυτήν, εθνότητες που συνυπήρξαν για αιώνες συνθέτουν το ανθρώπινο μωσαϊκό μιας πόλης περίκλειστης όσο και ανοιχτής. Κατακτητές και πρόσφυγες, γηγενείς και επισκέπτες.

Μια σημερινή ματιά στους ήχους της Θεσσαλονίκης μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τραγούδια των Οθωμανών, των Σεφαραδιτών, των Αρμενίων και των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία συνυπάρχουν με την τοπική ελληνική παράδοση, τους σκοπούς των βαλκανικών εθνοτήτων και τις κοσμοπολίτικες απηχήσεις της ευρωπαϊκής Μπελ Επόκ. Τραγούδια που άλλοτε μιλούν για υπαρκτά μέρη και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της κι άλλοτε περιγράφουν μια πόλη μέσα από τους μύθους της.

Αφορμή για την συναυλία, το ομότιτλο τέταρτο άλμπουμ της Σαβίνας Γιαννάτου από την ECM, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως και που αποτελεί μια εκθαμβωτική αναφορά στη Θεσσαλονίκη και διεισδύει στην πλούσια και σύνθετη ιστορία της.

«Τα παλιά τραγούδια, σαν ηχητικές καρτ-ποστάλ με την ταμπέλα Souvenir de Salonique, ήταν το αρχικό μας υλικό. Έγιναν ο καμβάς για να δημιουργήσουμε με τη φαντασία μας σύγχρονες αφηγήσεις πάνω σε παλιούς μύθους. Κάποιες φορές οι αρχικές φωτογραφίες απλώς επιχρωματίζονται, σε άλλες πάλι σώζονται μόνο τα περιγράμματα, κι άλλοτε η προσθήκη του νέου υλικού  τις μεταμορφώνει ολοκληρωτικά», λένε οι μουσικοί.

Για βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με την Σαβίνα Γιαννάτου και τα μέλη των Primavera en Salonico, δείτε στο website της Σαβίνας:http://www.savinayannatou.com/ για το νέο της cd   στο www.ecmrecords.com



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:Σαβίνα Γιαννάτου, φωνή
Γιάννης Αλεξανδρής, ούτι, κιθάρα
Κώστας Βόμβολος, κανονάκι, ακορντεόν
Kυριάκος Γκουβέντας, βιολί
Χάρης Λαμπράκης, νέι
Μιχάλης Σιγανίδης, κονταμπάσο
Κώστας Θεοδώρου κρουστά      

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ και 10€ Πληροφορίες – εισιτήρια στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, στα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους στο  2310895938-9 καθώς και στο www.tch.gr