Ανακαλεί άδειες θεώρησης της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η ανάκληση των αδειών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στις Σκουριές. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν τον υπουργο «αναξιόπιστο» και προσθέτουν: «Ο πιο αριστερός υπουργός θεωρητικά αυτής της κυβέρνησης, αντί να τηρήσει το λόγο του απέναντι σε εργαζόμενους, προτίμησε να κάνει το χατίρι σε πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και εντιμότητας».

Με την απόφαση Λαφαζάνη ανακαλείται η υπ' αρ. 14379/3600/8-10-2014 απόφαση της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ για τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών του έργου «Μεταλλευτικές Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» στην περιοχή της Δ.Κ. Μεγάλης Παναγιάς του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, προκειμένου να γίνει έλεγχος αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ.1 του ν.4030/2011.

Τα επιχειρήματα του υπουργού είναι ότι οι μελέτες είναι προγενέστερες των αποφάσεων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για το πραγματικό μέγεθος του "γηπέδου" όπου γίνεται η εξόρυξη.

Ειδικά για την Τεχνική Μελέτη της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών, αναφέρεται ότι εγκρίθηκε με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ/νσης ΜΕΒΟ του ΥΠΕΚΑ, ενώ η άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με... προγενέστερη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πράξεις που "δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την απαιτούμενη έγκριση δόμησης, που προηγείται της έκδοσης άδειας δόμησης, για την ανέγερση του Εργοστασίου στις Σκουριές".

Επικαλείται, επίσης, αίτηση-αναφορά-καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με την οποία καταγγέλλεται ότι έχουν υποβληθεί ανακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του γηπέδου ιδιοκτησίας του φορέα του έργου, καθώς και την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητά του, "στοιχεία τα οποία είναι ελεγκτέα υποχρεωτικώς κατά το στάδιο έκδοσης της έγκρισης δόμησης και στην προκειμένη περίπτωση δεν ελέγχθησαν", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.