Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Μήνυμα σε εταίρους και δανειστές στέλνει η κυβέρνηση, ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις θέσεις της «βάσει της νωπής εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό.

Την ίδια ώρα, πανικό προκάλεσαν στην αγορά οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, που απαντούσαν στο τελεσίγραφο του Βερολίνου για την ανάγκη να κατατεθεί ελληνικό σχέδιο στο έκτακτο Eurogroup. Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι: «Δεν γίνεται να υπογράψουμε το πρόγραμμα, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε στην απόφαση μας και θα υποστούμε τις όποιες συνέπειες». 

Τη «φωτιά» κλήθηκε να σβήσει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο σε non paper που κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία, διέψευδε τα περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχθεί κάθε συμφωνία. «Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν», αναφερόταν λακωνικότατα στο κείμενο. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελαρίδης, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Αθήνας (ΒΗΜΑ FM), είπε ότι «η κυβέρνηση δεν συζητά με τελεσίγραφα» και πρόσθεσε ότι το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, στις προγραμματικές τους δηλώσεις δεν θα κάνει βήμα πίσω από το προεκλογικό του πρόγραμμα. 

Την ίδια ώρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε μήνυμα στην Αθήνα, ότι πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε συζήτηση για πρόγραμμα – γέφυρα.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί. Δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα», τόνισε και πρόσθεσε πως μπορεί να γίνει κουβέντα, μόνο αν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα.

«Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θέλουμε πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση, τι πραγματικά θέλει. Για αυτόν τον λόγο έχουμε μια συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη. Δεν περιμένω άμεσα συμπεράσματα. Θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές», κατέληξε.