Konstantopoulou_proedros_20150206_01.jpg

Τη νεότερη πρόεδρο στην ιστορία της έχει από σήμερα η Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να εξασφαλίζει τη συντριπτική υποστήριξη των συναδέλφων της για την εκλογή της στο αξίωμα προέδρου της Βουλής.


Η κ. Κωνσταντοπούλου αναδείχθηκε πρόεδρος της Βουλής με 235 ψήφους.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας 235 βουλευτές ψήφισαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, 61 βουλευτές ψήφισαν λευκό ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται κλινήρης λόγω δηλητηρίασης, και ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η νέα πρόεδρος της Βουλής κατέστησε σαφές ότι η ανάκληση και διερεύνηση των υποθέσεων που διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και «αραχνιάζουν» στα συρτάρια, αποτελεί την προτεραιότητα -ως στοιχειώδες και θεμελιώδες δημοκρατικό καθήκον - της Βουλής υπό την προεδρία της - όπως και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να συμπράξουν, είτε μέσω των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, είτε με τη συγκρότηση νέων οργάνων, επισημαίνοντας πως είναι επιβεβλημένο η Βουλή να εγγυηθεί τη διερεύνηση όλων των εκκρεμουσών υποθέσεων. «Όποια κι αν είναι τα ελεγχόμενα πρόσωπα, είτε πρόκειται για πολιτικά, κοινοβουλευτικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων και εταιρειών διαφθορέων, όπως στις υποθέσεις της Siemens και των εξοπλιστικών», όπως τόνισε.

Αναφερόμενη στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, την οποία χαρακτήρισε «την πιο σημαντική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της περασμένης περιόδου για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι», η κ. Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ότι η διακομματική αυτή επιτροπή θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να φέρει σε πέρας «το εθνικό καθήκον αποτελεσματικής διεκδίκησης του ηθικού, ιστορικού και οικονομικού αυτού χρέους απέναντι στην πατρίδα μας και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» για την αποκατάσταση των καταστροφών, για την επιστροφή και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, για την αποζημίωση των θυμάτων και την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Τσιόδρας: Δυσάρεστη έκπληξη, η ομιλία Κωνσταντοπούλου

Πολύ αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής, χαρακτηρίζει το Ποτάμι, με δήλωση του εκπροσώπου του, Δημήτρη Τσιόδρα την ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η στάση της νέας προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της, δεν μίλησε ως πρόεδρος της Βουλής που τίμησαν με την ψήφο τους 235 βουλευτές- ανάμεσά τους και οι βουλευτές του Κινήματός μας- αλλά μίλησε ως μέλος κομματικής συνιστώσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού.