Για τις 15 Μαΐου ορίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα είναι Συνέδριο βαθιά πολιτικό, που θα δώσει το στίγμα του χώρου, ιδεολογικό και αυτοπροσδιοριστικό συνέδριο, το οποίο δεν πρέπει να επιτραπεί να μαραζώσει μέσα από μηχανιστικές προσεγγίσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση, συμφωνήθηκε ότι μετά το συνέδριο σε εύλογο χρόνο θα γίνει και η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.  

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο, όταν υποστήριξε τη θέση της να διεξαχθεί πρώτα Εθνική Συνδιάσκεψη Θέσεων, στη συνέχεια να γίνει η εκλογή νέου προέδρου και μετά να ακολουθήσει το Συνέδριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση σχετικά με το Συνέδριο, κ. Βενιζέλος είπε ότι αν δεν συμφωνεί το Πολιτικό Συμβούλιο με την εισήγηση που έκανε, παραιτείται τώρα. 

Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι η σχετική αναφορά αποτελούσε ουσιαστικά την κατακλείδα απάντησης που έδωσε ο κ. Βενιζέλος προς την κα Γεννηματά, καθώς, όπως ανέφεραν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι με την τοποθέτηση της η κα Γεννηματά άφηνε να εννοηθεί πως ο ίδιος πηγαίνοντας το Συνέδριο τον Μάιο δεν θέλει να αποχωρήσει από την ηγεσία. Κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε προσβλητικό και ότι στερείται ηθικής βάσης.