Δείτε με μια ματιά τις πιο σημαντικές σημερινές (Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015) ειδήσεις οικονομικού περιεχομένου:


Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων, θα έχει σήμερα, Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

============================

Επιβεβαιώνεται και επισήμως από την κυβέρνηση ότι εντός της ημέρας θα υποβληθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Η Αθήνα θα ζητήσει παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι γι'αυτήν την παράταση «θα υπάρξουν προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις». Βρισκόμαστε σε «καλό δρόμο για συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης.

============================

Ανανέωση του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας, του ELA, για μία ακόμα εβδομάδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η ΕΚΤ. Τραπεζικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές, εκτιμώντας πως η ΕΚΤ σήμερα δεν θα σφίξει τα «λουριά» του ELA πιέζοντας περαιτέρω τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

=============================

Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει παράταση της δανειοδότησης αλλά όχι του προγράμματος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις υπήρξαν και για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

==============================


«Δίνοντας κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα, είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν (οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης)» τονίζεται σε κύριο άρθρο των New York Times, με τίτλο: «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών».

==============================

Τρεις βασικές ενστάσεις για το μοντέλο παραχώρησης των περιφερειακών αερολιμένων καταγράφονται στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος».

Η πρώτη είναι ότι με βάση τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και οι δύο ομάδες των συνολικά 14 περιφερειακών αεροδρομίων περνούν στον ίδιο παραχωρησιούχο, την κοινοπραξία Fraport - Slentel.

Έτσι, στελέχη του υπουργείου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μονοπωλίου στην αεροπορική υποδομή.

Η δεύτερη ένσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η διάρκεια της παραχώρησης, η οποία, βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας, ορίστηκε σε 40+10 χρόνια. Όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη διάρκεια προκαλεί ανησυχία.

Η τρίτη ένσταση, η οποία θεωρείται και η πλέον ουσιαστική για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και της αερομεταφοράς εν γένει, συνδέεται με το ενδεχόμενο η πρόσβαση στα αεροδρόμια να γίνει πιο ακριβή.

=========================

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο από τα φορολογικά νομοσχέδια που έρθουν το επόμενο διάστημα προς ψήφιση και θα αφορά κυρίως στη νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, καταργούνται οι προσαυξήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ αίρεται η προσωποκράτηση για χρέη έως 50.000 ευρώ.

======================================

Την Πέμπτη, συμφωνά με πληροφορίες, προγραμματίζει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή, για ψήφιση, τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

=======================================

Διπλό «όχι» στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου που θα προμηθευόμαστε από τον TAP καθώς και στην επιβολή τελών για τη διέλευσή του επί ελληνικού εδάφους, είναι η απάντηση των Αζέρων της Socar, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας του αγωγού, στα αιτήματα Λαφαζάνη.

======================================

Ψυχρή υποδοχή από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνάντησαν οι πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει αίτημα για την παράταση της δανειακής συμφωνίας. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη στο ZDF ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».

========================================

Με σαφή άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με φόντο τις ελπίδες για μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.