spaggeti_ala_gallika_tsikaras_20150202_01.jpg

Αντιμετωπίζει την κρίση γράφοντας… θεατρικά, μπερδεύει… πιάτα και γεύσεις, σκέφτεται, πάντα, τη δημοσιογραφία κι έχει κερδίσει, ήδη, το 1οβραβείο κοινού, με το δεύτερο έργο του. Κυρίες και κύριοι, ο Βασίλης Τσικάρας!

 

Παρουσιάζει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με έναν θίασο που θα σας χαρίσει αξέχαστη βραδιά, μια νέα θεατρική κωμωδία: Το “Σπαγγέτι αλά Γαλλικά”, στο θέατρο Άρατος. Με την ευκαιρία του δεύτερου τριημέρου του έργου, είχαμε μαζί του μια κουβέντα, ιδιαίτερα φιλική, σε έναν θαυμάσιο χώρο που δημιούργησε με τους συνεργάτες του, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Στο θέατρο Άρατος, στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Βαρδάρη.

Να τι μας είπε:

"Ψάρι στα χείλη", "Κωδικός Σπασίμπα Ντα", "Σουτζούκ Λουκούμ" και τώρα, "Σπαγγέτι αλά Γαλλικά". Σχεδόν κάθε χρόνο κι ένα θεατρικό. Τι συμβαίνει; Ο Βασίλης Τσικάρας έχει βρει το θεατρικό κέρας της Αμάλθειας; Πού τη βρίσκει την έμπνευση εν καιρώ κρίσης;

Την κρίση την αντιμετωπίζω με τη συγγραφή θεατρικών έργων, καθώς κι εγώ αναζητώ μια διέξοδο έκφρασης. Η έμπνευση έχει να κάνει με τη διάθεση να γράψω μετά την ολοκλήρωση ενός μικρού σταδίου παρατήρησης και μελετώ. Επειδή η θεματολογία μου είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, δεν χρειάζεται και πολύ να μου έρθει η έμπνευση. «Εγκλωβίζω» στο μυαλό μου ένα θέμα, μελετώ τις ανθρώπινες συμπεριφορές, βάζω προσωπικές πινελιές και προσπαθώ να μέσα από το χιούμορ να αναδείξω ένα πρόβλημα. Όταν ένα έργο έχει να κάνει με διαφορετικές κουλτούρες, χώρες, πόλεις, ιδιωματισμούς τότε κάνω και την απαραίτητη έρευνα.

soutzouk_loukoym_20141019_06.jpg

Τελευταία έχεις μια κλίση προς τη γαστρονομία. Πας κι ανάποδα: Από το γλυκό "Σουτζούκ Λουκούμ"(φωτογραφία πάνω), πέρασες στο κυρίως πιάτο "Σπαγγέτι αλά Γαλλικά". Τι συμβαίνει; Είχες απωθημένο να ανοίξεις εστιατόριο;

Δεν είναι κι άσχημη ιδέα. Εστιατόριο θεατρικών γεύσεων!!! Χαίρομαι που αρκετός κόσμος έχει παρατηρήσει πως στα περισσότερά μου έργα υπάρχει… φαγητό! Είναι εντελώς συμπτωματικό - να μπαίνουν δηλαδή στους τίτλους των έργων μου - εδέσματα και γλυκά. Η γαστρονομία βέβαια μας εξιτάρει, οπότε κι ένας πιο «γευστικός» τίτλος δεν είναι και άσχημη ιδέα. Όσον αφορά δε τα πιάτα, μπερδεύω τις γεύσεις, καθώς μ’ αρέσει να πειραματίζομαι.

Για να σοβαρευτούμε και λίγο: Συνηθίσαμε να λέμε ότι στη Θεσσαλονίκη, με το λιγοστό θεατρικό κοινό, για να αντέξει ένα θεατρικό σχήμα, πρέπει να αλλάζει ρεπερτόριο κάθε δίμηνο. Εσείς έχετε πάει και σε δεύτερη σεζόν με το ίδιο έργο. Γιατί πάτε… κόντρα στο ρεύμα;

Το «Ψάρι στα χείλη» έκανε 3 σεζόν. Ο «Κωδικός Σπασίμπα-Ντα» κέρδισε πέρσι το 1ο Βραβείο Κοινού Θεσσαλονίκης και θα επανέλθει τη θεατρική περίοδο 2015 – 2016. Το «Σουτζούκ Λουκούμ» ενθουσίασε το κοινό και βλέπω κι αυτό να επιστρέφει. Το sketch comedy «Madmix» κατέπληξε το κοινό για δύο χρόνια όπου κι αν παρουσιάστηκε. Έρχεται και το «Σπαγγέτι αλά Γαλλικά», το οποίο δεν ξέρουμε μέχρι που θα μας ταξιδέψει. Εμείς πάμε κόντρα στο ρεύμα γιατί αυτό μας ζητάει ο κόσμος. Ζητάει να ξαναδεί τα έργα μας. Επίσης πιστεύω ότι οι συνεχείς αλλαγές ρεπερτορίου, δεν είναι και βέβαιο πως θα κρατήσουν ένα θεατρικό σχήμα. Το κοινό νομίζω θέλει να βλέπει καλές παραγωγές και τίμιες δουλειές κι αυτό προσπαθεί να κάνει η θεατρική ομάδα Άρατος, εδώ και 4 χρόνια.

psari_sta_xeili_02.jpg

Τι θα δούμε στο "Σπαγγέτι";

Πρώτα απ’ όλα θα μεταφερθούμε στο Παρίσι του σήμερα. Κατόπιν, θα δούμε ένα ζευγάρι να οδηγείται στο διαζύγιο, ομηρικούς καυγάδες, έναν δικηγόρο να προσπαθεί να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές κάνοντας χρήση της θεωρίας της «συμπτωματολογίας», αιφνίδιες ανατροπές και φυσικά, ένα καινούργιο έργο, το οποίο περνά από την κωμωδία των καταστάσεων στο θέατρο του παραλόγου.

Πώς αποφάσισες, σε τέτοιους "χαλεπούς καιρούς", που λένε και οι πολιτικοί να προχωρήσεις στη δημιουργία ενός νέου θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, του "Θεάτρου Άρατος";

Το Πολιτιστικό Σωματείο Προώθησης Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης «Άρατος», στο οποίο είμαι Πρόεδρος, χρειαζόταν μία έδρα. Έτσι έπρεπε να απαντήσουμε στο ερώτημα «γραφεία ή θέατρο»; Επειδή οι σκοποί του Σωματείου έχουν να κάνουν με το θέατρο, επιλέξαμε τη δημιουργία ένα θεάτρου βάσει του νέου νόμου περί θεάτρων και χώρων παραστάσεων. Μετά σηκώσαμε τα μανίκια και πιάσαμε δουλειά. Όταν κάνεις ένα χώρο, υπολογίζεις τα πάντα (έσοδα, έξοδα κτλ.) και μετά επιζητάς τη στήριξη του κόσμου και των χορηγών. Αν ο κόσμος μας αγαπήσει και κάποιοι χορηγοί μας στηρίξουν, τότε το θέατρο θα μπορέσει να αντέξει στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Θα επέστρεφες στη δημοσιογραφία;

Δεν νομίζω πως έφυγα ποτέ από τη δημοσιογραφία. Απλά αποφάσισα να σταματήσω για ένα διάστημα να γράφω για πολιτικές εξελίξεις, αστυνομικές ειδήσεις, πολιτιστικά νέα κτλ. επιλέγοντας να γράφω θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, χρονογραφήματα, εξελίσσοντας παράλληλα κι άλλα πράγματα τα οποία έχω σπουδάσει, εκτός από τη δημοσιογραφία. Αν αύριο-μεθαύριο βρω μια ραδιοφωνική ή τηλεοπτική στέγη που να με καλύπτει, θα επιστρέψω. Μη ξεχνάμε πως θέατρο – κινηματογράφο και δημοσιογραφία έκαναν στο παρελθόν οι Σακελλάριος, Ψαθάς κ.ά..

Spasiba 2.jpg

Δώσε μας κάποια στοιχεία για την παράσταση... Για τους συνεργάτες σου...

Στο έργο πρωταγωνιστούν οι Κατερίνα Μπαλάσκα, Κική Σπύρου, Βασίλης Τελίδης, Βασίλης Τσικάρας και με διπλή διανομή οι Άνθιμος Κατιρτζόγλου, Γιάννης Ανδρεόπουλος. Τη σκηνοθεσία υπογράφω εγώ, τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Αρζουμανίδη και του Βασίλη Τελίδη, τα κοστούμια έγιναν με επιμέλεια της Χριστίνας Λιόλιου και της Μαρίας Βλάχου, ενώ στο τεχνικό και δημιουργικό κομμάτι είναι οι Γιώργος Στεφανίδης, Δημήτρης Προύσαλης, Μύρων Μούτος, Δημήτρης Παγιάντζας, Γιάννης Σιμητόπουλος.

Πού μπορεί κάποιος να κλείσει θέση για την παράσταση;

Ένα απλό τηλεφώνημα στο 2315 312 487 και η κράτηση έγινε! Επίσης ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις μας στο www.theatroaratos.com και στο page μας στο facebook, με την ονομασία Theatro Aratos.