Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος για το θέμα του μετρό.


Ο εισαγγελέας ζητά να διακριβωθεί η αιτία της καθυστέρησης στην κατασκευή του έργου, το οποίο έπρεπε να παραδοθεί το 2012. Αφορμή στάθηκε η καταγγελία ορκωτού εκλεκτή- λογιστή.

Δόθηκε, έτσι, εντολή στο ΣΔΟΕ για να διακριβωθεί αν τελέστηκε το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Θα κληθούν να καταθέσουν τόσο οι υπεύθυνοι του αναδόχου (της Αττικό Μετρό), της κατασκευαστικής, του ορκωτού λογιστή που έκανε την καταγγελία και ενός δημοσιογράφου που τη δημοσίευσε.

Ο ΣΔΟΕ θα ψάξει αν ζημιώθηκε το δημόσιο και σε πιο ύψος, αν η σύμβαση αναδοχής ήταν ελλιπής, πώς έφθασε στο σημείο ο κατασκευαστής να ζητά υπέρογκα ποσά, αν υπάρχουν παραλείψεις από πλευράς δημοσίων λειτουργών, για ποιον λόγο καθυστέρησε ο μετροπόντικας, για ποιους λόγους ξεπεράστηκε ο προϋπολογισμός των μελετών για τις αρχαιολογικές εργασίες και ποιοι έχουν συντάξει τις μελέτες αυτές.