viomaza_diamartyria_pkm_20150218_03.jpg

Να πάρει θέση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, στο θέμα του εργοστασίου βιομάζας των Βασιλικών.

 

Στην περιοχή Λακκιά, που ανήκει στο δήμο Θέρμης, ιδιώτης έχει αγοράσει μεγάλη έκταση για να δημιουργήσει, εκεί, εργοστάσιο επεξεργασίας βιομάζας. Οι κάτοικοι της περιοχής, όμως, αντιδρούν κι έχουν συγκεντρώσει περίπου 4.000 υπογραφές ζητώντας το εργοστάσιο να εγκατασταθεί σε άλλη περιοχή. Μάλιστα, Ιερά Μονή της περιοχής, προθυμοποιήθηκε να αγοράσει τις εκτάσεις για να μπορέσει ο ιδιώτης να πάει σε άλλη περιοχή να κτίσει το εργοστάσιο και η έκταση της Λακκιάς να δοθεί σε άλλες χρήσεις.

Σήμερα το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής πήγαν μαζικά στη συνεδρίαση και η συζήτηση αναβλήθηκε.

Σε ανακοίνωσή της, η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα ζητά από την Μητροπολιτική Επιτροπή «να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να μην κρύβεται πίσω από τις υπηρεσιακές εκθέσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους την θέση που έχει πάρει η τοπική κοινωνία κατά του έργου». Χαρακτηρίζει την περιοχή «γη υψηλής παραγωγικότητας» και «λαχανόκηπο της Θεσσαλονίκης» και προτείνει τα εργοστάσια βιομάζας «να λειτουργήσουν στις βιομηχανικές ζώνες χωρίς πρόβλημα και χωρίς να καταστρέφουν θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα».

Ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Γιώργος Θεοδωρόπουλος δήλωσε ότι «οι Αρχές οφείλουν να διαβουλεύονται και να αποφασίζουν δημόσια, όχι με κλειστές πόρτες. Καλούμε τους κατοίκους να παρευρεθούν στην σύγκληση της επόμενης Μητροπολιτικής Επιτροπής. Τέλος καλούμε τον Περιφερειάρχη που έλαμψε για άλλη μια φορά δια της απουσίας του, να παρευρίσκεται στην επόμενη συνεδρίαση και να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα».

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία, η δημοτική κίνηση Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής Θέρμης και ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Βλαχομήτρος, δηλώνουν ότι «αν η πλειοψηφία της περιφέρειας θέλει ή πιέζεται να πάρει απόφαση άμεσα για να διασφαλιστούν συγκεκριμένα συμφέροντα να ξέρει πως η πίεση των κατοίκων την επόμενη φορά θα είναι πιο μεγάλη. Ό,τι και να υπάρχει πίσω από την επιμονή τους να αποφασίσουν να ξέρουν πως η υγεία των κατοίκων δεν παζαρεύεται και η αποφασιστικότητά τους θα ματαιώσει τα σχέδια «επενδυτών» και ομοτράπεζων τους».

Καταγγέλλουν «τον αυταρχισμό και τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων από τη διοίκηση της περιφέρειας, που αντιμετωπίζει τους κατοίκους ως εχθρούς» και απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δημοσίας τάξης να σταματήσει «να χρησιμοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας και των κοινωνικών κινημάτων».