PARANOMH_ODHGHSH_kthbe_synenteyxi_typoy_20150225_01.jpg

Μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25/2/15 στο Νέο Υπερώο για την παρουσίαση της παράστασης «Παράνομη Οδήγηση», που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28/2/15.

Μια συνέντευξη Τύπου που ξέφυγε από τα καθιερωμένα, καθώς δόθηκε εν ώρα πρόβας, σε μια προσπάθεια για πιο ουσιαστική επικοινωνία του ΚΘΒΕ με τα ΜΜΕ και το κοινό.

Οι δημοσιογράφοι αφού πήραν μια γεύση από το έργο, καθώς παρακολούθησαν χαρακτηριστικές σκηνές της παράστασης επί 30’, είχαν την ευκαιρία, στη συνέχεια, να μιλήσουν με τους βασικούς συντελεστές αλλά και να θέσουν ερωτήματα, συμμετέχοντας ενεργά στην συζήτηση που ακολούθησε.

Ο Φίλιππος Γράψας καλωσόρισε τους δημοσιογράφους στο Νέο Υπερώο, εκπροσωπώντας στο πάνελ της συζήτησης -με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Δ.Σ.- την Πρόεδρο του Δ.Σ. Μένη Λυσαρίδου και τον Γιάννη Βούρο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, που βρίσκονται στην Αθήνα, για τις ανάγκες της παράστασης «Αlexander the Great. Rock Opera» η οποία παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η «Παράνομη Οδήγηση» ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία του Νέου Υπερώου, που εξυπηρετεί το στόχο της νέας δραματουργίας, του σύγχρονου ρεπερτορίου. Επίσης, ακουμπά στη φιλοσοφία του ρεπερτορίου που έθεσε εξαρχής ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, καθώς το έργο καταπιάνεται με ένα κοινωνικό θέμα, από εκείνα που συνήθως συμβαίνουν και σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας», τόνισε ο Φίλιππος Γράψας ο οποίος είπε επίσης, λίγα λόγια για την συγγραφέα του έργου Πάολα Βόγκελ και, στη συνέχεια, διάβασε ένα κείμενο που έγραψε ο Γιάννης Βούρος, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του.

«Λυπάμαι που δεν βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Δεν γράφω μόνο για την τυπική και θεσμική υποχρέωση μου αλλά για την "υποχρέωση" που αισθάνεται η καρδιά μου να στηρίζω τους συναδέλφους μου και τους συνεργάτες γενικά που έχουν επιλεγεί προκειμένου να υπηρετήσουν το καλλιτεχνικό όραμά μου. Είτε πρόκειται για τις λεγόμενες μεγάλες παραγωγές, είτε πρόκειται για τις παραγωγές που γεμίζουν το μικρό Υπερώο ή τη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών η έγνοια μου είναι ίδια: πως το ελάχιστο δείγμα σεβασμού που οφείλουμε στον θεατή να μην υποτιμούμε την νοημοσύνη του, θα εμφανιστεί και θα περιφρουρήσει και την επόμενη παράστασή μας. Κι εδώ, στην "Παράνομη Οδήγηση" έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Το ίδιο το έργο και τα μηνύματα του είναι η μηχανή», ανέφερε, μεταξύ άλλων στο σημείωμά του, ο Γιάννης Βούρος.

PARANOMH_ODHGHSH_kthbe_synenteyxi_typoy_20150225_02.jpg

«Διαλέγω έργα που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της οικογένειας, ξεκινάμε από τη μικρή κοινωνία και μέσα από αυτή ελπίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε τη μεγάλη. Όλοι οι χαρακτήρες του έργου έχουν τα μυστικά τους και αυτά τα μυστικά μας έφεραν εδώ. Με ενδιαφέρει να σηκώσουμε το χαλάκι που έχει η κάθε οικογένεια και να δούμε τί κρύβεται από κάτω. Να σκαλίσουμε οικογενειακά μυστικά, όχι από περιέργεια, αλλά με την ελπίδα να μπορέσουμε, όταν φύγουν οι σκόνες των μυστικών, να είμαστε πιο καθαροί και πολύ λιγότερο μόνοι», τόνισε η Άσπα Καλλιάνη, που υπογράφει την σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου, θυμίζοντας την φράση του Αλμπέρ Καμύ «Η μοναξιά ενώνει αυτούς που η κοινωνία χωρίζει» ως μια φράση που χαρακτηρίζει την σκηνοθετική ματιά.

Ο Σταύρος Ζαλμάς, που υποδύεται τον Πεκ, μίλησε για την αγάπη της Άσπας Καλλιάνη στο θέατρο και τον υποστηρικτικό της ρόλο στη υποκριτική διαδρομή που διανύει ο ηθοποιός, δηλώνοντας: «Θαυμάζω την σκηνοθετική της προσέγγιση, τον τρόπο με τον οποίο ξεγυμνώνει την αλήθεια και την έμφαση που δίνει στον ανθρώπινο παράγοντα. Αισθάνομαι ότι η σκηνοθεσία της πήγε το έργο ακόμη πιο πέρα».

Ο Βασίλης Σεϊμένης, που υποδύεται πολλούς διαφορετικούς ρόλους στην παράσταση (Παππούς / Γιαγιά / Χορός / Ομαδάρχης), ανέφερε ότι βασικός άξονας της παράστασης είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και το υπαρξιακό ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι: «η κοινωνία συνήθως κλείνει τα μάτια, φορώντας παρωπίδες απέναντι σε πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας».

Η Εύη Σαρμή (Μητέρα, Σάλλυ / Χορός) αναφερόμενη κυρίως στη Μητέρα, μίλησε για τη δυσκολία προσέγγισης του ρόλου αλλά και για το συντηρητικό πλαίσιο της Αμερικής της δεκαετίας του ‘ 50.

Τέλος, η Άσπα Καλλιάνη, παρουσιάζοντας όλους τους ηθοποιούς αλλά και τους συντελεστές της παράστασης, εξήγησε ότι το έργο είναι ακατάλληλο για άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών, γιατί δεν θα ήθελε να παρεξηγηθούν τα μηνύματά του.